Украйна конфискува активи за 71 млн. долара, собственост на руски държавни компании

До края на юни Украйна е запорирала активи на обща стойност 31 милиарда гривни от руски физически и юридически лица

11:40 | 9 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Украйна е запорирала активи на стойност над 2,1 млрд. гривни (71 млн. долара), собственост на руската държавна петролна компания "Роснефт" (ROSN.MM), на газовата компания "Газпром" (GAZP.MM) и на корпорацията за ядрена енергия "Росатом", съобщи  украинската държавна служба за сигурност, информира Reuters.

В изявлението на службата се казва, че Русия е използвала част от печалбите от тези активи, за да подготви инвазията си в Украйна и да финансира саботажни и разузнавателни дейности.

Украйна твърди, че възстановяването след инвазията може да струва 750 млрд. долара и че богатите руснаци трябва да помогнат за плащането на сметката.

До края на юни тя е запорирала активи в Украйна на стойност 31 милиарда гривни от руски физически и юридически лица, които обвинява в съучастие във войната. По-ранните конфискации бяха насочени към руската петролна компания "Татнефт" (TATN.MM) и руския милиардер Михаил Фридман, наред с други.

Службата за сигурност  заяви, че работи с полицията под ръководството на прокурори за идентифициране на компании, контролирани от Русия.

Службата посочи, че са били направени опити за прехвърляне на конфискуваните активи, собственост на "Роснефт", "Газпром" и "Росатом", на други собственици, но те са били блокирани.

Русия нарича действията си в Украйна "специална военна операция" за демилитаризиране на южната си съседка.

Украйна и нейните западни съюзници твърдят, че това е неоснователен претекст за явна агресия, целяща завземане на територия.