САЩ не са планирали поддръжката на оръжията, изпратени в Украйна, твърди наблюдател

Без планирана поддръжка, включително подходящи резервни части, боеприпаси и техническо обслужване, украинците няма да могат да поддържат тези оръжейни системи в продължаващата си борба срещу пълномащабното нахлуване на Русия

08:00 | 22 февруари 2024
Автор: Тони Капачо
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според генералния инспектор на Министерството на отбраната Пентагонът не е успял да подготви адекватни предварителни планове за насочване на украинските сили при поддръжката на бойни машини като танкове М1, както и на прехващачи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". 

"Министерството на отбраната е предоставило на Украйна бронирани машини и системи за противовъздушна отбрана без план, който да гарантира тяхната дългосрочна полезност", заяви генералният инспектор Робърт Сторч, който публикува два доклада във вторник. "Въпреки че в момента МО работи по разработването на такъв план, липсата на далновидност по този въпрос е обезпокоителна и трябва да бъде коригирана незабавно."

Сред посочените примери Сторч заяви, че Пентагонът "е осигурил основни курсове за обучение по експлоатация и поддръжка на системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът", както и първоначални части и консумативи", но не е създал "разширено обучение за справяне със задачите по поддръжката, процес за предвиждане на нуждите от поддръжка, система за снабдяване с резервни части или съоръжения, необходими за извършване на дейностите по поддръжка".

Тъй като средствата за изпращане на още оръжия на Украйна са спрени от съпротивата на републиканците в Камарата на представителите на САЩ, необходимостта от поддръжка на вече изпратените оръжия придобива допълнително значение, тъй като войната срещу руската инвазия навлиза в третата си година.

Според втория от двата доклада към август миналата година Пентагонът е прехвърлил или прехвърля 186 бойни машини "Брадли", 189 бойни машини "Страйкър" и 31 танка М1 "Ейбрамс", както и неуточнен брой " Пейтриът".

Без планирана поддръжка - включително подходящи резервни части, боеприпаси и техническо обслужване - "украинците няма да могат да поддържат тези оръжейни системи в продължаващата си борба срещу пълномащабното нахлуване на Русия", заключава генералният инспектор. 

Пентагонът отделя значително внимание на поддръжката на оръжейните системи, която често възлиза на повече от 70% от разходите по програмата. При обсъждането на евентуалното пристигане на изтребителите F-16 в Украйна министърът на отбраната Лойд Остин изтъкна необходимостта от дългосрочен план за поддръжка.

Въпреки това службата на Сторч установи, че в случая със системите на армията Министерството на отбраната "е осигурило ограничени резервни части, боеприпаси и поддръжка след" прехвърлянето им и "не е координирало или адаптирало тези усилия в цялостен план за поддръжка".

Въпреки че Пентагонът е предоставил пакети с доставки, "съдържащи консумативи и резервни части, както и персонал и съоръжения за извършване на поддръжка на полево ниво" до 30 септември за армейските превозни средства, длъжностните лица "признаха, че съществуващите усилия не представляват план за поддръжка и все още не са определили усилията за улесняване на поддръжката на Украйна след септември", заключава одитът на бронираните системи.