Apple прие антитръстовото искане на ЕС в спора за таксите за приложения

Съобщението бе направено, след като компанията бе глобена с 1,8 млрд. евро от регулаторите в Брюксел за предполагаеми злоупотреби

17:00 | 6 април 2024
Автор: Самуел Столтън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Apple Inc. заяви, че е приела исканията на Европейския съюз да спре да пречи на приложенията за стрийминг на музика да информират потребителите за сделки извън App Store на компанията, въпреки че все още ще начислява такса върху тези продажби.

Базираният в Купертино, Калифорния, производител на iPhone заяви в петък, че приложенията за стрийминг на музика в неговия App Store в Европа вече могат да включват връзка към уебсайта на разработчика, която да информира потребителите за алтернативни начини за закупуване на абонаменти. Съобщението бе направено, след като компанията бе глобена с 1,8 млрд. евро от регулаторите в Брюксел за предполагаеми злоупотреби. 

Но в ход, който може да предизвика съпротива от страна на жалбоподателите, Apple заяви, че възнамерява да продължи да начислява комисиона в размер на 27 % върху продажбите на приложения, извършени на уебстраницата на разработчиците, след като потребителят е кликнал върху външна връзка от приложението и е направил покупка в рамките на седем дни. 

През март Европейската комисия нареди на Apple да премахне считаните от нея за неправомерни условия в договорите си с музикални разработчици и наложи на компанията голяма глоба за тази практика след продължително разследване, първоначално предизвикано от базираната в Стокхолм Spotify Technology SA. Приложението за стрийминг на музика твърди, че е било принудено да повиши цената на месечните си абонаменти, за да покрие разходите, свързани с предполагаемото ограничаване на работата на App Store от страна на Apple.   

Тогава Apple обяви решението на ЕС за неодобрително, като обеща да обжалва заповедта. В изявление компанията заяви, че регулаторите не са успели да открият "никакви достоверни доказателства за вреди, нанесени на потребителите, и пренебрегват реалностите на един процъфтяващ, конкурентен и бързо развиващ се пазар". 

Apple, която преди това начисляваше до 30% върху продажбите на приложения, заяви в петък, че решението на комисията не се отнася за структурата на таксите на компанията.

Spotify заяви, че Apple не е изпълнила нареждането на комисията да позволи на разработчиците на музикални стрийминг приложения да "общуват свободно" със своите потребители. "Спазването на закона изобщо е по желание, но Apple продължава да не се съобразява с това решение", заяви в изявление говорителят на Spotify Жана Моран. "Време е за решителни действия, които веднъж завинаги да дадат на потребителите реален избор."

Европейската комисия не е отговорила веднага на запитванията за коментар.