Apple проучва персонални роботи след провала с колата

Марк Гърман, Bloomberg

18:15 | 5 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Марк, как реално може да изглежда това?

Благодаря, че ме включихте в извънредните новини. Apple има таен екип, който проучва навлизането в областта на персоналната роботика. Изследват няколко неща. Преди няколко години започнаха разработването на голям iPad върху роботизирана ръка, която може да се движи по време на разговор по FaceTime, за да следва потребителя. Да речем, че с Вас говорим по FaceTimе и Вие имате едно от тези устройства. Аз накланям глава или кимам. Дисплеят, който виждате би се движил, като имитира движенията на главата ми върху тази роботизирана ръка. Това е един потенциален случай на използване на персонална роботика в дома.

Другият, и той е на много ранен етап, е домашен робот, който може да ви следва. Ще се движи автономно като самоуправляващата се кола, по която работеше Apple. Ще има фокус върху видео конферентна връзка. И дори имаше вътрешна дискусия, че евентуалният връх на роботиката може да бъде устройство, което да може да мие чиниите, да почиства чиниите в мивката ви вместо вас. Това е друга възможна посока за бъдещето на компанията в много дългосрочен план.

Сериозна работа е, когато някой го нарече тайното подразделение. Марк, има ли някаква връзка с Vision Pro, който Apple пусна за сравнително малка аудитория и на този етап се разглежда повече като нишов продукт?

Да, това би било отделна разработка от Vision Pro. Интересното е, че и двете инициативи имат подобен произход. Автомобилният проект на Apple стартира преди десетилетие. Vision Pro произлезе от него. Apple първоначално проучваше как да интегрира добавена реалност и виртуална реалност в автомобилното изживяване. А това започна при предишния шеф на автомобилостроенето на Apple. Компанията работи върху него и го проучва от доста време. Бих казал единственото сходство между двете е, че имат сходни истории за произхода си в отдела за самоуправляващи се автомобили.