Делото срещу Apple в САЩ може да се проточи с години

Марк Гърман, Bloomberg

13:30 | 26 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Министерството на правосъдието на САЩ съди Apple за предполагаеми антитръстови практики със хардуера и софтуера на iPhone. Компанията очаква дело и в Европа, част от други мерки срещу големите технологични компании. Новините оказват натиск върху акциите. Спад от 11% до момента, по-слабо представяне на S&P и NASDAQ. Марк Гърман от Bloomberg, един Apple гуру се присъединява към нас сега. Марк, какво казва защитата на Apple?

Защитата заяви, че делото на Министерството на правосъдието е пълно с безсмислици. Обвинението срещу Apple се състои от пет основни точки и три от тях са неща, които или вече са били решени или неща, които Apple е казала, че ще бъдат разрешени. Има голямо объркване защо министерстовото отправя обвинения срещу Apple за проблеми, които вече са коригирани или в процес на коригиране.

Процесът е пълен с технически неточности. Неточности, свързани с неща, които Apple може да са направили или правят. Apple казва, че министерството ги обвинява в каквото се сети, но никое от обвиненията не доказват, че компанията е монопол. Никое не показва, че Apple вреди на потребителите.

За мен това, в твърдението, че Apple вредят на някои разработчици на приложения и партньори има две неща, които изглеждат уместни - невъзможността за създаване на приложения за безконтактно плащане на трета страна в САЩ и начина, по който компанията задушава смарт часовниците на трети страни, когато те са свързани с iPhone.

Мисля, че ситуацията ще продължи не тримесечия, а може би три-четири години и министерството може би ще направи някои конкретни промени.

Ще има прехвърляне на топката между Apple и Министерството на правосъдието. Както видяхте в Европа напоследък със Закона за пазарите, Apple правят промени в операционната система на iPhone, така че да е съобразена с новите изисквания.

Мисля, че донякъде същото ще стане в САЩ. Предполагам, че Apple ще избира елементите един по един и ще коригира какво може да се промени, ще опитва да стигне до някакво споразумение с министерството. Дали глоба заради поведение им в миналото, а след това тези настройки към iOS. Смямам, че ще може да приключи с това, но ще отнеме няколко години.