Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Disney+ се бори със споделянето на пароли, докато ръководството се бори с критики

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 05.04.2024 г.

12:22 | 5 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Видео стрийминг услугата на Walt Disney ще започне да се бори със споделянето на пароли от юни, обяви главният изпълнителен директор на компанията Боб Айгър. Той сигнализира за необходимостта от консолидация в стрийминг индустрията и заяви, че Disney „потенциално“ отправя поглед към двуцифрени маржове за бизнеса, това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Това се случва в момент, в който конгломератът, работещ в развлекателната индустрия, се стреми да стимулира растежа на броя на абонатите и да направи бизнеса печеливш, предава Ройтерс.

В интервю за CNBC Айгър също така сигнализира за необходимостта от консолидация в стрийминг индустрията и заяви, че Disney „потенциално“ отправя поглед към двуцифрени маржове за бизнеса.

Действията на конкурента Netflix срещу споделянето на пароли ѝ помогнаха да добави близо 22 млн. абонати през втората половина на 2023 г. и надмина очакванията на Уолстрийт.

Интервюто с Айгър беше публикувано само дни, след като инвеститорите в Disney подкрепиха него и други директори на компанията в битката им с инвеститори активисти, включително Нелсън Пелц, който твърди, че Disney се представя по-слабо в епохата на стрийминга.

„Гласуването беше решаващо, истинско одобрение на борда“, коментира той, допълвайки, че компанията приема темата за наследяването на главния изпълнителен директор – ключов проблем за акционерите – „много сериозно“.

Победата укрепи позицията на Айгър в решаващ момент. Disney се опитва да съживи своите филмови и телевизионни франчайзи, да направи стрийминг звеното си печелившo и да намери партньори за изграждане на дигиталното бъдеще на спортната мрежа ESPN.

Междувременно в интервю за CNBC, само минути след това на Айгър, Пелц коментира, че се надява, че главният изпълнителен директор на Disney може да спазва обещанията си.

„Ако не го направят, повече няма да чуят за мен“, посочва Пелц.

Айгър коментира и критиките от страна на милиардера Илон Мъск, който подкрепи Пелц и през ноември се нахвърли срещу рекламодателите, включително Disney, с тирада от ругатни заради отдръпването им от социалната мрежа X поради опасения за антисемитско съдържание.

„Игнорирам ги“, коментира Айгър за критиките на Мъск.

Цената на акциите на Disney се повиши с около 0,7% по време на сутрешната търговия. Стойността на книжата нараства с 30% от началото на година, което ги прави най-добре представящите се в индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average.

В четвъртък Айгър заяви, че води преговори за намирането на стратегически партньор на ESPN.

Междувременно Apple е съкратила поне 600 служители в Калифорния като част от решението да прекрати своя проект за кола и за дисплеи за умни часовници, сочат документи на компанията, подадени до Калифорнийската служба за развитие на заетостта.

Технологичният гигант е подал осем отделни доклада до щата, за да се съобрази с Уведомлението за адаптиране и преквалифициране на работниците, известно още като програмата WARN. Компаниите трябва да подават доклади до щатската агенция за всяка своя калифорнийска локация, която включва служители, засегнати от уволнения. Поне 87 души са работили на адрес, съответстващ на тайно звено на Apple за разработка на дисплеи от следващо поколение, докато останалите са работили в сгради, свързани с проекта за автомобили.

Повече технологични новини четете на сайта на Investor.bg

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.