Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Walt Disney, Fox и Warner се съюзяват в нов стрийминг спортен гигант

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 07.02.2024 г.

13:03 | 7 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

ESPN на Walt Disney Co., Fox Corp. и Warner Bros. Discovery Inc. обединяват усилията си, за да стартират услуга за стрийминг, насочена към спорта, която ще включва големи колежански и професионални игри, които обикновено се предават само по традиционната телевизия. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Услугата ще бъде една трета собственост на всяка компания. Цената и името на услугата все още не са определени. Те очакват да стартират новата услуга до есента на 2024 г., според изявление от вторник.

С обявяването три медийни гиганта в миналото пренасят своите най-големи и най-скъпи спортни програми онлайн. Като част от съобщението страните казаха, че абонатите ще могат да обвържат услугата с други, включително Disney+, Hulu и Max.

Целта е да се привлекат зрителите, които не са се абонирали за пакет платена телевизия, и да им предложат всички спортове, които идват с такъв пакет. Той ще включва ESPN и ABC мрежите на Disney, Fox и каналите на Warner, включително TNT и TBS. Пакетът ще включва някои от най-гледаните спортни предавания.

Нито мрежата NBC на Comcast, нито CBS на Paramount Global участват в новото начинание. И двете мрежи са големи спортни оператори, с права за излъчване на Националната футболна лига (NFL) и други първенства.

Големите спортове се придвижват към стрийминг услугите. Amazon.com държи пакета за излъчване на мачовете от NFL в четвъртък вечер. YouTube на Alphabet наскоро придоби правата за излъчването на мачовете в неделя.

Акциите на Fox поскъпнаха с 4,4% до 33 долара за брой в следпазарната търговия след новината, а на Warner Bros. - с 4,8% до 10,55 долара.

Цената на книжата на Disney обаче спадна с 1,8% до 97,55 долара. Компанията заяви, че един ден планира да предложи спортния си канал ESPN директно на потребителите и за момента не е ясно дали новите планове ще засегнат тези усилия.

Защо акциите на Snap се сринаха с над 30% може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.