Microsoft вече е по-голяма от Apple, но нейният "iPhone момент" тепърва предстои

Wedbush е развълнувана от потенциала на изкуствения интелект да даде голям тласък на облачния бизнес на Microsoft

09:00 | 28 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Microsoft Corp. вече е най-голямата публична компания в САЩ, с близо 500 млрд. долара преднина пред втората Apple Inc.

Това обаче не означава, че Microsoft не би могла да се възползва от някаква собствена магия, подобна на тази на iPhone, поне според анализатора на Wedbush Даниел Айвс, който заяви късно в понеделник, че изкуственият интелект може да направи за Microsoft това, което смартфонът направи за Apple - да промени траекторията на растеж на компанията, пише Marketwatch.com.

По-конкретно, Айвс имаше предвид темпа на нарастване на приходите на Microsoft от облачния ѝ бизнес Azure, както и потенциала на компанията да даде тласък на софтуерния си бизнес благодарение на новите функции на Copilot AI. Той смята, че ""трансформиращата" монетизация на Copilot" е на хоризонта за Microsoft и "вече започва да се проявява при много клиенти и вертикали".

В последния си доклад той повиши целевата си цена за акциите на Microsoft от 475 USD на 500 USD, като новата цел предполага 18% ръст спрямо нивото на затваряне в понеделник. Нарастващият оптимизъм на Айвс дойде, след като той разговаря с клиенти, главни информационни директори и партньори за това как Copilot се проявява на пазара досега. Той остана с впечатлението, че изкуственият интелект може да се окаже "iPhone моментът" на Microsoft.

"Накратко, виждаме ускоряване на приемането на генеративния ИИ и дейността на Copilot, което от своя страна катализира повече поток от сделки с облачни услуги [главния изпълнителен директор Сатя Надела и неговия екип] с голяма инерция през следващите шест до 12 месеца, тъй като случаите на използване на изкуствен интелект експлодират в корпоративния пейзаж", каза Айвс.

След три години над 70% от инсталираната база на Microsoft ще използва Copilot, каза той, докато предишната му оценка беше за 60% приемане. Според Айвс компанията може да види, че през тази година ИИ набира скорост, въпреки че следващата фискална година "остава истинската година на пречупване на растежа на ИИ", тъй като компанията ще продължи да прави стъпки в ценообразуването и да въвежда случаи на използване през следващите месеци.

"Смятаме, че акциите все още не са оценили напълно това, което смятаме за следващата вълна на растеж на облака и ИИ, която ще се появи в историята на Редмънд, тъй като случаите на използване на ИИ в предприятията ще катализират повече бюджетни средства за ИИ през 2024/2025 г.", продължава Айвс.

Акциите на Microsoft поскъпнали с 12% от наччалото на годината.