Microsoft наема съоснователя на DeepMind Сюлейман да управлява потребителския AI

"Искаме да създадем истинска конкуренция. Това е период на едно прераждане на персоналните компютри", заяви гл. изп. директор на Microsoft Сатя Надела

20:36 | 20 март 2024
Автор: Дина Бас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Microsoft Corp. назначи Мустафа Сюлейман за ръководител на потребителския си бизнес с изкуствен интелект, наемайки по-голямата част от персонала на неговия стартъп Inflection AI, тъй като софтуерният гигант се опитва да се пребори с Google на Alphabet Inc. на силно оспорвания пазар на продукти с изкуствен интелект. 

Сюлейман, който е съосновател на DeepMind на Google, ще докладва на главния изпълнителен директор Сатя Надела и ще контролира редица проекти, като например интегрирането на AI Copilot в Windows и добавянето на диалогични елементи в търсачката Bing. Наемането му за първи път ще постави работата на Microsoft в областта на потребителския изкуствен интелект под един ръководител.

Inflection, конкурент на ключовия партньор на Microsoft в областта на изкуствения интелект OpenAI, се насочва към продажба на софтуер за изкуствен интелект на предприятия, но засега ще продължи да управлява своя бизнес с потребителски чатботове Pi. Карен Симонян, съосновател на Inflection, ще се присъедини към Microsoft като главен учен на новата група за потребителски ИИ.

През изминалата година Надела преработва основните продукти на компанията си около технологията за изкуствен интелект от OpenAI. Под марката Copilot Microsoft вгради асистент с изкуствен интелект в продукти, включително Windows, потребителски и корпоративен софтуер Office, Bing и инструменти за сигурност. Тъй като Google и други компании се опитват да наваксат изоставането си, многомилиардната инвестиция на Надела в OpenAI даде на Microsoft предимство на първия. И все пак, 13 месеца след представянето на подобреното с изкуствен интелект търсене в Bing, компанията не е постигнала особени успехи на този пазар, който продължава да бъде доминиран от Google.

"Искаме да сме сигурни, че следващата вълна ще бъде такава, че за потребителите Microsoft ще може да създаде наистина, наистина невероятни продукти", каза Сюлейман в интервю.

Новите назначения също така бележат още една значителна стъпка на Microsoft за укрепване на собствените ѝ възможности и продукти за изкуствен интелект, извън връзката с OpenAI. Миналия месец Microsoft инвестира 16 млн. долара в Mistral AI, френски конкурент на OpenAI. В понеделник Надела е съобщил на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман за присъединяването на Сюлейман и неговия екип към Microsoft, съобщиха от компанията.

"Поздравяваме Мустафа и Карен за новите им роли и очакваме с нетърпение да работим с тях", се казва в изявление на говорител на OpenAI. "Партньорството ни с Microsoft се основава на използването на суперкомпютърната инфраструктура Azure, изградена за OpenAI, за захранване на нашите изследвания и обучение на нашите модели от следващо поколение - основна част от нашата мисия. Също така ще продължим да разработваме полезни продукти за ИИ като ChatGPT, насочени към широко разпространение на ползите от ИИ и стимулиране на иновациите в цялата индустрия за всички."

Надела заяви, че Microsoft е "много отдадена" на партньорството си с OpenAI. Microsoft ще продължи да предоставя на стартъпа изчислителна мощност в облака за изграждане на своите модели на ИИ и ще ги използва в своя софтуер. Сюлейман ще бъде натоварен със задачата да ги превърне в убедителни, добре проектирани продукти за потребителите. "В света разполагаме с редица авангардни предварително обучени модели", каза Сюлейман. "Истинското предизвикателство пред нас е да превърнем тези модели в реални продукти днес."

През юни Inflection набра 1,3 млрд. долара в един от най-големите кръгове на финансиране по време на треската за изкуствен интелект в Силициевата долина. Този кръг оцени стартъпа на 4 млрд. долара, заяви тогава запознат с въпроса. Членът на борда на директорите на Microsoft Рийд Хофман е съосновател на двегодишния стартъп, заедно със Сюлейман и Симонян, а сред другите инвеститори са съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид и Nvidia Corp.

През последните месеци Inflection е разговаряла с множество инвеститори за набиране на допълнителни средства, твърдят запознати с разговорите. Компанията отказва да коментира.

След като изостана от Microsoft в надпреварата за генеративен изкуствен интелект, Google започва да наваксва. През февруари компанията пусна Gemini, своя отговор на ChatGPT на OpenAI. Внедряването не премина перфектно. Google изтегли инструмент, предназначен за генериране на реалистично изглеждащи изображения на хора, след вълна от критики, че неговите изображения на расови различия са с голяма степен на неточност. Но по-рано тази седмица Bloomberg съобщи, че компанията води преговори за лицензиране на Gemini за Apple Inc. за нови функции на iPhone, които се очакват по-късно тази година. Сделката с Apple би била най-значимото партньорство на Google с Gemini до момента, което ще надгради отношенията на двете компании в областта на търсенето и ще затрудни Microsoft да постигне успехи в областта на смартфоните.

Чатботът Pi на Inflection е проектиран така, че да имитира човешкото разбиране за емоциите и да взаимодейства с потребителите по подкрепящ начин. Макар да привлича значителен инвеститорски интерес, включително от страна на Microsoft, и да има един милион активни потребители дневно, стартъпът не е успял да намери ефективен бизнес модел, казва Сюлейман. Междувременно Надела го е помолил да премине в Microsoft. 

"Искаме да създадем истинска конкуренция", каза Надела в интервюто. "Красивото е, че когато средата се промени, това означава, че можем да играем отново, за да кажем: какво означава браузърът? Какво означава дори операционната система? Какво означава един асистент? И така, това е вълнуващата част - не какво се е случило, а какво ще се случи - това е прераждане на персоналните компютри."

Потребителските продукти на Microsoft с изкуствен интелект имат своите проблеми. Първоначално чатът на Bing стана притеснително личен за някои потребители, което принуди компанията временно да прекъсне разговорите. През февруари потребителите съобщиха, че Copilot генерира отговори, които бяха наречени странни, обезпокоителни, а в някои случаи и вредни. Microsoft заяви, че потребителите умишлено са манипулирали Copilot, за да генерират някои от тези отговори. Този месец инженер на компанията изпрати писма до борда, законодателите и Федералната търговска комисия, в които предупреждава, че Microsoft не прави достатъчно, за да предпази своя инструмент за генериране на изображения с изкуствен интелект от създаване на обидно и насилствено съдържание.

Работата, която Inflection е свършила по отношение на тона, както и опитът на новите служители в обучението на софтуер за ИИ след първоначалното му разработване, ще бъдат от решаващо значение тук, каза Надела. "Едно от ключовите прозрения, които Pi илюстрира, е, че предварителното обучение е изключително важно и необходимо, но не и достатъчно", каза той. "Всички ние в областта на AI, поне когато става въпрос за създаване на продукти, осъзнаваме, че етапът след обучението може да е абсолютно всичко." 

Междувременно Pi ще остане на разположение като приложение за чатбот, въпреки че това може да се промени в бъдеще, тъй като стартъпът преминава към модел "от бизнес към бизнес", който лицензира API, а не продукт, каза човек, запознат с компанията.

DeepMind е основана през 2010 г. и придобита четири години по-късно от Google. Сюлейман беше ключово публично лице на компанията, като говореше пред официални лица и на събития за обещанията на изкуствения интелект и етичните гаранции, необходими за технологията.

Въпреки това DeepMind беше силно критикувана за работата си в здравния сектор на Обединеното кралство. Първият ѝ продукт в областта на здравеопазването беше приложение, наречено Streams, което първоначално беше предназначено да помага на лекарите да идентифицират пациенти, изложени на риск от развитие на остро бъбречно увреждане. През юли 2и също нещо и да можем да демонстрираме, че нашите продукти са не само надеждни, но и че потребителите да се чувстват спокойни, че имат контрол."Надела и Сюлейман се запознават преди години, когато Надела изнася лекция за книгата си Hit Refresh в Лондон, и двамата продължават да поддържат връзка. Разговорите за присъединяването им към Microsoft започнаха през последните няколко месеца.017 г. британският орган за защита на личните данни заяви, че партньорът на DeepMind в проекта, лондонската болница Royal Free Hospital, незаконно е предоставил на компанията достъп до 1,6 млн. досиета на пациенти. Сюлейман се извини в изявление по това време.

Служителите на DeepMind се оплакаха от стила му на управление, съобщи Financial Times. В отговор на тези оплаквания Сюлейман отговори: "Наистина се издъних. Бях много взискателен и доста безмилостен." Той добави, че е поставил "доста неразумни очаквания", които са довели до "много тежка среда за някои хора". "Съжалявам много за въздействието, което това причини на хората, и за болката, която те почувстваха там".

Сюлейман беше пуснат в отпуск през 2019 г. и месеци по-късно се премести в Google, където ръководеше управлението на продукти за изкуствен интелект до напускането си през 2022 г.

В интервюто от понеделник Сюлейман заяви, че от този период е научил много за необходимостта от доверие на потребителите и каза, че дизайнът на Pi е бил силно повлиян от тези уроци. "Едно от нещата, които спечелих, беше, че доверието е абсолютно критично и че трябва да бъдем супер прозрачни с потребителите и многократно да правим едно и също нещо и да можем да демонстрираме, че нашите продукти са не само надеждни, но и че потребителите да се чувстват спокойни, че имат контрол."

Надела и Сюлейман се запознават преди години, когато Надела изнася лекция за книгата си Hit Refresh в Лондон, и двамата продължават да поддържат връзка. Разговорите за присъединяването им към Microsoft започнаха през последните няколко месеца.