Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

След дълъг застой, Apple иска да пусне нови модели на iPad през май

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 29.03.2024 г.

10:23 | 29 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Apple планира да пусне новите си модели iPad през май, те ще са с нови по-ясни OLED дисплеи, докато iPad Air за първи път ще има опция с 12,9-инчов екран. Този ход бележи края на най-дългия период без нови модели в историята на iPad. Междувременно на пазарите цената на акциите на Reddit се понижи рязко, след като записа силен ръст, свързан с първичното публично предлагане. Книжата на Reddit започнаха низходящата си спирала в сряда, когато понижиха стойността си с около 11% до 57,75 долара при затварянето на пазара, това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Чуждестранните доставчици на Apple са увеличили производството на дългоочакваните нови модели iPad на компанията и пускането им на пазара е планирано за началото на май, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Премиерата ще бъде фокусирана върху обновени версии на iPad Pro и iPad Air, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото плановете не са публични. Както по-рано съобщи Bloomberg News, Pro моделите ще имат нови по-ясни OLED дисплеи, докато iPad Air за първи път ще има опция с 12,9-инчов екран.

Този ход бележи края на най-дългия период без нови модели в историята на iPad – устройство, представено за първи път от съоснователя на Apple Стив Джобс през 2010 г. Изминаха около 18 месеца от последните актуализации – период на суша, който вече допринесе за слабото търсене на таблети. Apple залага, че новите модели, които разполагат с по-бързи чипове и с обновени аксесоари, могат да помогнат за съживяването на категорията.

Цената на акциите на Reddit се понижи рязко, след като записа силен ръст, свързан с първичното публично предлагане на социалната мрежа миналата седмица, пише CNBC.

Книжата приключиха сесията в четвъртък на ниво от 49,32 долара за брой, завършвайки седмицата под цената на затваряне от първия ден на търговия на Reddit на Нюйоркската фондова борса. Миналия четвъртък цената в края на търговията беше 50,44 долара. Пазарите в САЩ са затворени днес заради Разпети петък.

Книжата на Reddit започнаха низходящата си спирала в сряда, когато понижиха стойността си с около 11% до 57,75 долара при затварянето на пазара. В същия ден Hedgeye Risk Management описа акциите на компанията като „силно надценени“ в доклад, цитиран от Bloomberg News.

По-рано тази седмица Reddit разкри в корпоративна декларация, че главният ѝ изпълнителен директор Стив Хъфман е продал 500 хил. акции. Бен Силвърман, който е вицепрезидент по проучванията във Verity, коментира пред CNBC, че този ход е очакван и обхваща само част от притежаваните от Хъфман книжа.

Междувременно главният оперативен директор Дженифър Уон разкри, че е продала 514 хил. акции и сега притежава 1,4 млн. от книжата на компанията.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.