Ето какво реши Г-7 за Украйна, чиповете, изкуствения интелект, инфлацията и зелената енергия

Г-7 се стреми към стабилни връзки с Китай, но в същото време към "намаляване на риска", се казва в комюнике

12:30 | 21 май 2023
Обновен: 12:39 | 21 май 2023
Автор: Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерите на страните от Групата на седемте заявиха, че искат "конструктивни и стабилни" отношения с Китай, дори и да продължат със стъпките за намаляване на зависимостта от Пекин за критични вериги за доставки, според копие на заключителното комюнике, видяно от Bloomberg News. 

Лидерите подчертаха, че "не се отделят и не се обръщат навътре", като заявиха, че "икономическата устойчивост изисква намаляване на риска и диверсификация", според изявлението, което междувременно беше публикувано в публичното пространство. В него се казва, че те ще "настояват за равнопоставени условия за нашите работници и дружества", като същевременно се борят с икономическата принуда и "защитават някои напреднали технологии, които биха могли да бъдат използвани за застрашаване на националната ни сигурност, без да ограничават неоправдано търговията и инвестициите". 

"Политическите ни подходи нямат за цел да навредят на Китай, нито пък се стремим да попречим на китайския икономически напредък и развитие", се казва в комюникето, което трябва да бъде публикувано по време на срещата на върха на Г-7, която се провежда до неделя в Хирошима, Япония. "Един растящ Китай, който играе по международните правила, би бил от световен интерес."

През март китайският президент Си Дзинпин обвини САЩ във "всеобхватно сдържане и потискане" на втората по големина икономика в света, след като администрацията на Байдън започна да прилага контрол върху износа, за да откаже на Пекин достъп до модерни полупроводници и други технологии. В същото време Китай засили контактите си с нововъзникващите икономики в глобалния Юг, като същевременно игнорира усилията на президента на САЩ Джо Байдън да проведе телефонен разговор със Си. 

Лидерите на Г-7 се позоваха и на стремежа на Си да води диалог за прекратяване на войната на руския лидер Владимир Путин в Украйна, като заявиха, че Пекин трябва да "подкрепи всеобхватен, справедлив и траен мир, основан на териториалната цялост и принципите и целите на Устава на ООН, включително чрез прекия си диалог с Украйна".

Други акценти в комюникето включват: 

Русия
Лидерите на Г-7 се ангажираха да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", като същевременно се ангажираха "да засилят нашата дипломатическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа за Украйна, да увеличат разходите за Русия и тези, които подкрепят нейните военни усилия, и да продължат да противодействат на отрицателните последици от войната за останалата част от света, особено за най-уязвимите хора".

Володимир Зеленски заяви в Twitter: "Япония. G7. Важни срещи с партньори и приятели на Украйна. Сигурност и засилено сътрудничество за нашата победа. Мирът от днес ще става все по-близък".

А президентът на САЩ Джо Байдън сподели в Twitter: "Лидерите на Г-7 остават решени да продължат да подкрепят украинския народ в лицето на избраната от Путин война срещу неговата суверенна държава".

Глобална икономика
Лидерите заявиха, че трябва да "останат гъвкави и подвижни" в макроикономическата политика предвид "повишената несигурност" относно глобалните икономически перспективи. 

"Инфлацията продължава да е повишена и централните банки остават твърдо ангажирани с постигането на ценова стабилност в съответствие със своите правомощия", се казва в комюникето. В него се допълва, че фискалната политика следва да предоставя "подходяща, временна и целенасочена подкрепа" на уязвимите групи, като същевременно катализира инвестициите в зелена и цифрова трансформация. 

Те потвърдиха също така намерението си да координират подходите си към икономическата сигурност въз основа на понятието "премахване на риска", а не на отделянето. "За тази цел ще водим диалог и ще следваме подход на сътрудничество в рамките на Г-7, както и с партньори извън Г-7 и в световен мащаб, включително в сътрудничество с развиващите се страни", се казва в изявлението.

Финансова стабилност
Лидерите на Г-7 заявиха, че са готови да предприемат "подходящи действия" за поддържане на финансовата стабилност. Отбелязвайки, че финансовата система е "устойчива", лидерите заявиха, че ефективният надзор е от решаващо значение за справяне с рисковете, породени от "дейностите и пазарите на криптоактиви". 

Енергетика
Лидерите потвърдиха отново ангажиментите си към Парижките споразумения за климата и намаляването на емисиите до 2050 г., но също така признаха, че "публично подкрепените инвестиции" в газ могат да бъдат подходящи като временна мярка, ако са в съответствие с тези цели, предвид енергийната криза, причинена от войната в Украйна, и бързото премахване на зависимостта от руските доставки.

Въпросът, който се оказа последен раздел от комюникето, който трябваше да бъде уреден според служители, запознати с обсъжданията, повтаря подобна формулировка, договорена от Г-7 в Германия миналата година. Някои държави и групи за борба с изменението на климата се надяваха, че тази клауза ще бъде изключение.

Търговия
По въпроси, свързани с търговията, Г-7 изтъкна значението на критичните суровини. Няколко държави от Г-7 и Европейският съюз работят за сключването на специални споразумения, за да осигурят сигурността на своите вериги за доставки. 

В проекта на изявлението се казва, че Г-7 подкрепя "отворената, справедлива, прозрачна, сигурна, разнообразна, устойчива, проследима, основана на правила и пазарна търговия с критични суровини, противопоставя се на практиките, нарушаващи пазара, и на монополните политики по отношение на критичните суровини и потвърждава необходимостта от изграждане на устойчиви, стабилни, отговорни и прозрачни вериги за доставки на такива полезни изкопаеми".

Продоволствена сигурност
Лидерите се ангажираха да продължат да предоставят помощ, свързана с продоволствената сигурност, след като надхвърлиха миналогодишния съвместен ангажимент от 14 млрд. долара. Въпросът ще бъде на първо място в дневния ред, когато лидерите на Г-7 се срещнат с поканените гости на срещата през уикенда.

Г-7 ще призове също така Русия да отмени всички мерки, които могат да възпрепятстват износа на зърно и торове. "Като се има предвид съществената роля на Украйна като основен износител на храни за света, ние сме сериозно обезпокоени от настоящото и бъдещото въздействие на умишленото разрушаване на селскостопанския сектор на Украйна от страна на Русия върху продоволствената сигурност в най-уязвимите страни", се казва в проекта.

AI
Лидерите заявиха, че е необходимо "незабавно да се направи преглед на възможностите и предизвикателствата на генеративния изкуствен интелект", и призоваха министрите да започнат обсъждания по темата до края на годината. Темите ще включват управление, защита на правата на интелектуална собственост и отговор на манипулирането на чуждестранна информация, включително дезинформация. 

Африкански съюз, Централна Азия
В комюникето се потвърждава, че лидерите на Г-7 биха искали да видят по-голяма роля на Африканския съюз в Групата на 20-те. Министър-председателят на Италия Джорджия Мелони е сред лидерите на Г-7, които по време на дискусиите на срещата на върха в събота призоваха останалите да подкрепят искането на Африканския съюз да се присъедини към Г-20, съобщи официален представител.

В проектоизявлението се излага и намерението за задълбочаване на ангажимента с държавите от Централна Азия. "Решени сме да насърчаваме търговските и енергийните връзки, устойчивата свързаност и транспорта, включително "Средния коридор" и свързаните с него проекти, за да повишим регионалния просперитет и устойчивост", се казва в него, ден след като Си проведе конкурентна среща на върха с лидери от региона.

Казахстан е сред т.нар. средни държави, с които Г-7 желае да задълбочи отношенията си, съобщи по-рано агенция Bloomberg.

Северна Корея
Г-7 призова Северна Корея да се въздържа от изпробване на ядрено оръжие и по-нататъшни изстрелвания на балистични ракети, като заяви, че Пхенян трябва да отговори на предложенията на САЩ, Япония и Южна Корея да се върне към отдавна спрените преговори.

Лидерът Ким Чен Ун повиши регионалното напрежение до нива, невиждани от години, като изстреля рекорден брой балистични ракети през 2022 г. и внедри нови оръжейни системи, предназначени за нанасяне на ядрен удар по континенталната част на САЩ и съюзниците на Америка в Азия.

Пол, ЛГБТК
В изявлението се споменава необходимостта от постигане на общество, в което "всички хора могат да се радват на динамичен живот без насилие и дискриминация, независимо от половата идентичност или изразяване или сексуалната ориентация". 

Япония е единствената страна от Г-7, която не признава еднополовите съюзи, и беше подложена на натиск от страна на колегите си да постигне напредък по отношение на законовите права на сексуалните малцинства, но нейните консерватори се противопоставиха на забраната за дискриминация.