Зеленски пристигна с военен самолет на срещата на Г-7 в Хирошима

Байдън вече се отказа от нежеланието си Украйна да получи F-16, като обяви, че САЩ ще подкрепят усилията за обучение на украинските пилоти за използване на изтребителите

14:20 | 20 май 2023
Автор: Алберто Нардели
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Украйнският президент се срещна с индийския министър-председател Нарендра Моди в рамките на срещата на върха на Групата на седемте, тъй като Володимир Зеленски използва посещението си в Япония, за да разговаря с лидери на държави, които са заели по-неутрална позиция по отношение на руската инвазия.

Зеленски предприе близо 9 000 км пътуване до Хирошима в събота с френски военен самолет от Саудитска Арабия. Въпреки че се присъединява към срещата на върха на Г-7, той е по-нетърпелив да се види с други поканени лидери, които произхождат от региона, който често се нарича Глобален юг.

Срещата на украинския лидер с Моди беше първият им личен разговор след избухването на войната през февруари 2022 г. Това се случва в момент, когато Индия засилва покупките на руска енергия и продължава да търси оръжия от Москва.

Зеленски също така желае да седне на една маса с президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, според представители на Г-7 и на Украйна. Лула все още не е отговорил на молбата, предупредиха бразилски служители.

Бразилия няма проблем да седне на масата с който и да е лидер, но това не трябва да бъде налагано, каза един от служителите, като определи импровизираното присъствие на Зеленски като потенциален "капан" за страните, които не участват в Г-7.

След пристигането си Зеленски се срещна и с лидери от Европа, някои от които е видял само преди седмица, когато е пътувал из региона. Украинският президент е разговарял с британския министър-председател Риши Сунак и италианския министър-председател Джорджия Мелони и се очаква да проведе бърз разговор с френския президент Еманюел Макрон.

Войната в Украйна ускори прехода към многополюсен свят, в който Китай, Русия и САЩ се конкурират ожесточено за влияние. И докато страните от Г-7 и Европейският съюз наложиха редица санкции на правителството на Владимир Путин и изпратиха военна помощ на Украйна, някои страни от Глобалния юг продължиха да търгуват с Москва и изразиха подкрепа за китайското предложение за прекратяване на огъня, което би замразило руските придобивки на място - нещо, което Зеленски отхвърля.

Проектът на президента Си Дзинпин за прекратяване на сраженията на практика поставя на едно и също ниво и агресора, и жертвата, като предлага Украйна да отстъпи територия, за да се преговаря. Лула, който неотдавна посети Пекин, за да изрази подкрепата си за усилията на Си, преди това е казвал, че Украйна и САЩ споделят част от вината за войната - въпреки че неотдавна той частично се отказа от тези забележки.

Все пак ангажирането на страните от Глобалния юг е основен приоритет както за Зеленски, така и за развитите икономики от Г-7.

Освен Лула и Моди, японският министър-председател Фумио Кишида е поканил лидерите на Южна Корея, Австралия, Виетнам и Индонезия, както и на Коморските острови, които председателстват Африканския съюз, и на Островите Кук, които са настоящ ръководител на Форума на тихоокеанските острови.

Германски официален представител заяви, че пътуването до Япония е потенциална "двойна победа" за Зеленски да се срещне с лидерите на Г-7 и Глобалния юг, въпреки че официалният представител изрази скептицизъм, че Бразилия или Индия ще променят коренно позицията си по отношение на войната.

Двете нововъзникващи икономики са влиятелни играчи в своите региони и в световен мащаб, тъй като заедно с Русия членуват в групировката БРИКС и Групата на 20-те.

Очаква се Зеленски да се включи в две неделни заседания на Г-7, както и да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън. САЩ са гласовит поддръжник на Украйна и ключов доставчик на военна и финансова подкрепа. След месеци на натиск от страна на Киев и съюзническите правителства Байдън вече се отказа от нежеланието си Украйна да получи F-16, като обяви в петък, че САЩ ще подкрепят усилията за обучение на украинските пилоти за използване на изтребителите.

Срещата се провежда в деликатен момент за конфликта, тъй като Украйна се подготвя за контраофанзива във войната, която навлиза в шестнадесетия си месец.

И мястото ѝ в Хирошима - поразена от ядрена бомба от САЩ през 1945 г. - е символично, тъй като Москва периодично заплашва да използва ядрено оръжие срещу съседката си, а интензивните боеве продължават в опасна близост до електроцентралите, окупирани от руските войски.

Въпреки че страните от Г-7 вече са твърди поддръжници на Украйна, според френски дипломат страната няма по-добър говорител от самия Зеленски. Миналата седмица украинският президент отново пътува из Европа, а официални представители на САЩ и Украйна са в постоянен контакт.

Страните от Глобалния юг са по-скорошен фокус. Правителството на Украйна традиционно е ангажирано повече със Запада и бившите съветски държави. То все още няма посолства в някои страни в Африка, например, въпреки че Зеленски по-рано заяви, че Украйна ще открие 10 нови посолства там.

Усилията на Украйна трябва да бъдат насочени към "страни, в които нашето влияние все още е по-малко, отколкото е необходимо от гледна точка на националната сигурност на Украйна и интересите на нашия народ", заяви Зеленски на среща на дипломатическия корпус през декември. "Това е огромен икономически потенциал, а също и значителна дипломатическа възможност".

Канадски служител заяви, че има широко мнение, че страни като Бразилия, Индия и Индонезия трябва да бъдат част от решението относно избягването на руските санкции и посланието към тях на Г-7 е, че международният ред, основан на правила, е от полза за всички. Зеленски също така е в състояние да подчертае, че сигурността е неделима - и че винаги, когато голяма сила се опитва да подчини по-малка, светът се оказва в по-лошо положение.

Тъй като Украйна се готви да започне контранастъпление, Зеленски се стреми да постигне напредък и по исканията за въоръжение към държавите от Г-7 и НАТО за повече възможности за по-дълъг обсег на действие и модерни изтребители.

Преди това Обединеното кралство заяви, че работи с други държави за обучението на украинците и за снабдяването им с изтребители F-16. Тя също така е дарила неуточнено количество прецизни ракети с далечен обсег на действие.

Въпросът за реалното доставяне на изтребители не е предстоящ, каза друг човек, тъй като обучението ще отнеме месеци.