Глен Фукушима: Япония не одобрява съвсем черно-бялата картина, която САЩ иска да наложи

Глен Фукушима, старши сътрудник в Center for American Progress

15:06 | 19 май 2023
Преводач: Мария Попова

 

 

Въпросът е основателен – Байдън вече съкрати пътуването си и няма да посети Австралия и Папуа Нова Гвинея, а посещението беше важно, за да покаже, че Вашингтон е сериозен в намеренията си да балансира влиянието на Китай в Тихия океан. Дали това няма да отслаби американските позиции преди срещите на върха?

Не мисля, че съкращаването на пътуването му е толкова значителен проблем. Ако се беше наложило да отмени посещението си в Хирошима и срещата на Г-7, това щеше да е от голямо значение. Но фактът е, че той е в Хирошима и се среща с лидерите на Г-7 и лидерите на други държави и мисля, че ще се срещне под някаква форма с представителите на Австралия. Така че, това е стъпка назад, но не и голяма стъпка назад.

Какво иска Япония да постигне на срещата на Г-7?

Япония има няколко цели. На първо място, да покаже солидарност, да подкрепи Украйна и да затегне санкциите срещу Русия. На второ място, да се постигне единна позиция срещу Китай както във военно, така и в икономическо отношение. И трето, мисля, че Япония иска да демонстрира и упражни лидерската си роля свързана с тяхната идея да се опитат да скъсят дистанцията между Г-7 и така наречения „глобален юг“.

Считам, че Япония не одобрява безрезервно черно-бялата картина на „демокрация срещу автокрация“, която администрацията на Байдън се опитва да наложи. Така че, едната цел е приобщаването на глобалния юг, а другата е, че сме в Хирошима, а премиерът Кишида е от Хирошима и си е поставил дългосрочна цел за намаляване на ядрените оръжия.

Вчера Кишида се срещна с директорите на водещи компании за полупроводници от САЩ, Тайван и Южна Корея. Япония иска да направи повече преки инвестиции, за да подкрепи снабдителните вериги за полупроводниците съвместно с близки държави и така да се противопостави на ролята на Китай. Така че, целите са няколко наред с ролята на лидер Индийско-Тихоокеанския регион, сътрудничество с Индия, Австралия и Съединените щати. Планът включва много точки.