Кърби: Китай ще бъде в центъра на срещата на Г-7

Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност на САЩ

15:03 | 19 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Доколко лидерите на Г-7 са на едно мнение по този въпрос, за да се уверят, че намаляват риска от Китай? Най-вече имам предвид Европа и Еманюел Макрон след посещението му, когато заяви, че Европа има стратегическа автономия, когато става въпрос за Китай.

Китай ще бъде ключова тема в дневния ред тук, в Япония. И мисля, че ще видите как всички лидери на Г-7 ще говорят в един глас за предизвикателствата, които Китай поставя тук, в Индо-Тихоокеанския регион и по света, но и за някои от възможностите за съревнование между държавите от Г-7, да се конкурират справедливо, но и да се конкурират добре с Китай.

Освен общи формулировки ще има ли някакви действия спрямо Китай от Г-7?

Е, няма да изпреварвам дискусиите. Лидерите на Г-7 ще прекарат доста време тук, както се очаква със сигурност тук, в Япония. Ще говорят за предизвикателствата, които Китай представлява. Мисля, че ще го направят, убеден съм в това. Ще видите в края на тези дискусии, че всички ще говорят в един глас как трябва да се отнасяме към тази конкретна конкуренция. Не само от гледна точка на сигурността, но и от икономическа гледна точка и от дипломат.