Байдън е убеден, че САЩ ще избегнат фалит на фона на напрегнатите преговори за дълга

Коментарите на някои републиканци и служители на Белия дом показаха, че все още има големи пречки, които трябва да бъдат преодолени, за да може да се постигне споразумение

17:30 | 20 май 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън омаловажи новите опасения, че напрежението в преговорите за ограничаване на дълга на САЩ може да доведе до катастрофален фалит, като заяви, че републиканците и демократите все още могат да постигнат споразумение.

"Съвсем не", каза Байдън в събота в Хирошима, Япония, когато беше попитан дали е обезпокоен от състоянието на преговорите.

Байдън заяви пред репортери, че в преговорите често има затруднения и че двете страни могат да преодолеят различията си.

"Все още вярвам, че ще успеем да избегнем фалита и ще свършим нещо прилично", каза той по време на среща с австралийския министър-председател Антъни Албанес.

"Това става поетапно", добави Байдън. "Това, което се случва, е, че първите срещи не са толкова прогресивни. Вторите бяха. Третата беше”.

Увереността на президента, базирана на приливите и отливите на преговорите, беше в рязък контраст с тона, зададен от прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер и директора по комуникациите на Белия дом Бен ЛаБолт. Жан-Пиер започна брифинг за пресата от Хирошима в събота, като заяви, че има "реални различия между двете страни", а ЛаБолт по-късно направи изявление, в което призова републиканците да "преговарят добросъвестно".

Напускането на преговорите от страна на републиканците в петък във Вашингтон разби надеждите, че преговарящите са близо до споразумение за повишаване на лимита на дълга, което доведе до спад на акциите. Срещите бяха възобновени късно в петък и се планираха да продължат отново в събота. Помощниците на Байдън го информираха за ситуацията в 10 ч. в събота в Хирошима, където той участва в срещата на върха на лидерите на Г-7.

Коментарите на някои републиканци и служители на Белия дом показаха, че все още има големи пречки, които трябва да бъдат преодолени, за да може да се постигне споразумение. Запитан дали е сигурен, че страните ще постигнат сделка навреме, за да предотвратят фалит, представителят Патрик Макхенри, ключов съюзник на председателя на парламента Кевин Маккарти, каза "не".

"Това беше откровена дискусия за реалистични цифри, реалистичен път напред и нещо, което наистина променя траекторията на разходите и дълга на тази страна", заяви представителят Гарет Грейвс от Луизиана, избраният от Маккарти преговарящ.

ЛаБолт призова републиканците да обмислят повишаване на приходите в рамките на преговорите за бюджета и лимита на дълга, нещо, което те отказват да направят. Вместо това те поискаха дълбоки съкращения на разходите и изисквания за работа по програмите за социални помощи, на които демократите отдавна се противопоставят.

 "Остава пътят напред за постигане на разумно двупартийно споразумение, ако републиканците се върнат на масата за преговори в дух на добра воля", каза ЛаБолт в изявление.

Борбата за дълговия лимит, която може да предизвика първия в историята на САЩ фалит, заплашва да нанесе болка на световната икономика. Тя засенчи задграничното пътуване на Байдън. Президентът отложи пътуването си до Австралия и Папуа Нова Гвинея, за да се върне във Вашингтон за заключителните етапи на преговорите. Ситуацията прекъсна пътуването, което имаше за цел да постигне целите на Байдън за противодействие на Китай в Индо-тихоокеанския регион.

Байдън заяви, че съжалява за отлагането, и потвърди ангажимента си да пътува до Австралия в бъдеще.

"Искрено Ви се извинявам, че трябваше да дойдете тук, вместо аз да бъда в Австралия в момента", каза президентът на австралийския премиер. "Но у дома имаме едно малко нещо, на което трябва да обърна внимание."

Албанезе заяви, че разбира ситуацията и че очаква с нетърпение да присъства на държавната вечеря, на която Байдън го покани да присъства в Белия дом тази година.

"Тъжно ми е, че не можете да дойдете следващата седмица", каза Албанезе. "Но разбирам обстоятелствата, с които се сблъсквате. Бих постъпил по абсолютно същия начин. Цялата политика е преди всичко местна, както и двамата с вас разбираме".