В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Спорът за дълга в САЩ е колкото политически, толкова и идеологически

д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС, автор на първата българска книга за поведенчески финанси, „В развитие”, 16.05.2023

18:00 | 16 май 2023
Обновен: 17:40 | 19 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Не мисля, че към момента има някакво притеснение на фондовите пазари във връзка с проблемите с дълга на САЩ. Би следвало най-голямата пазарна икономика в света в последния момент - ако не преди това, да прояви рационалност и републиканци и демократи да се разберат за дълга, така както стана при президента Обама през 2011 година. Това каза д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС и автор на първата българска книга за поведенчески финанси в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

„Всъщност тук има политическо и идеологическо противоборство между демократи и републиканци и това е причината да се отлага увеличаването на този кредитен таван, който трябва да отиде на 31.4 трилиона. ...Към този момент желанията на републиканците са да бъдат намалени 1.3 трилиона долара за следващите 10 години в бюджета на САЩ, като тези разходи са предимно концентрирани в социалната сфера. Ако не бъде намален този социален пакет, трябва да го платят работещите американци и корпорациите с данъците си”, обясни Иванчев.

По думите му сериозното нарастване на дълга на Америка датира от управлението на президента Обама, когато той е нараснал със 74%, защото тогава са се направили сериозните промени в социалните програми.

„Тези пари трябва да се върнат в един момент,  тъй че сблъсъкът в момента е резултат на онзи период и той ще бъде изключително остър до последния момент.. В крайна сметка републиканците и демократите би следвало да се разберат, защото светът не си представя фалит на Америка, защото това ще доведе до сериозна финансова и икономическа криза в целия свят”, подчерта събеседникът.

Не бих допуснал по никакъв начин най-лошия сценарий за фалит на САЩ и отказ от плащане на задълженията на американското правителство и американската хазна, категоричен бе Иванчев.

Попитан какъв би бил план Б в тази ситуация, Иванчев каза, че план Б няма.

„Не може да фалира Америка. Няма как да фалира доларът. Каквото и да правят Русия, Китай, Америка не може да фалира. Това е англосаксонски тип икономика и би следвало там в крайна сметка връх да взима рационалното мислене. Би следвало да се разберат, освен ако по някакъв начин Тръмп не се е договорил с представителите на Републиканската партия по този начин предсрочно да свалят президента Байдън”.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.