Изненадващата поява на Зеленски на Г-7 изнервя критично настроения бразилски лидер

Лула все още не е решил дали да се срещне със Зеленски

11:30 | 21 май 2023
Автор: Сами Адгирни
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според бразилски официални лица необявеното присъствие на украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-7 е изнервило бразилската делегация, която сега изпитва натиск да приеме поканата за лична среща с президента Луис Инасио Лула да Силва.

Лула, който също участва в срещата на върха на Групата на седемте в Япония като поканен гост, все още не е решил дали да се срещне със Зеленски, заявиха служителите, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като става дума за лична информация. 

За разлика от страните от Г-7, Бразилия заема по-неутрална позиция по отношение на войната в Украйна, като на моменти твърди, че Зеленски, САЩ и европейските страни споделят вината за нахлуването на руския лидер Владимир Путин. През последните седмици обаче Лула смекчи позицията си, като отслаби някои коментари и изпрати в Киев свой високопоставен съветник.

По време на среща с Еманюел Макрон в събота френският президент е призовал Лула да седне на масата със Зеленски, твърдят хора, запознати с разговора. Говорител на Макрон заяви, че френският лидер е обсъждал Украйна с Лула, но не потвърди дали е било отправено такова искане. Бразилският лидер само каза в Twitter, че Украйна е била предмет на обсъждане. 

Зеленски пристигна в Хирошима в събота следобед със самолет на френското правителство - пътуване, което беше държано в тайна допреди ден. Някои членове на бразилската делегация заявиха, че присъствието на украинския лидер е било "капан", за да се наложи среща, докато други се оплакаха, че са научили за посещението едва когато Лула вече е бил в Япония, казаха служителите.

Много от членовете на бразилската делегация са били притеснени, че Зеленски ще бъде включен в т.нар. семейна снимка на лидерите от срещата на върха в събота, казват служителите, и са изпитали облекчение, когато той не се е появил. По-рано Япония беше заявила, че Зеленски няма да бъде поканен за пресконференция. 

От пресслужбата на Лула отказаха многократните искания да потвърдят дали бразилският лидер ще се срещне със Зеленски. Бразилските официални лица заявиха, че все още е възможно срещата между лидерите да се състои в неделя, последния ден от срещата на върха. 

Миналия месец Лула пътува до Китай, за да обсъди предложението на президента Си Дзинпин за прекратяване на огъня, което на практика би замразило руските войски на място. Зеленски отхвърли всяка рамка, която не включва пълно изтегляне на руските сили - позиция, която беше повторена и от лидерите на Г-7 на срещата на върха в Япония. 

По време на посещението си в Пекин Лула призова държавите от БРИКС, включващи също Русия, Индия, Китай и Южна Африка, да предложат алтернатива на долара във външната търговия. Той обвини САЩ, че помагат за разпалването на войната в Украйна. 

"Важно е САЩ да спрат да насърчават войната и да започнат да говорят за мир", заяви Лула пред репортери миналия месец по време на пътуването си до Китай. Само няколко дни по-късно тогава той прие руския външен министър Сергей Лавров в Бразилия. 

По-рано високопоставен служител от една от европейските страни от Г-7 заяви, че присъствието на Зеленски предоставя чудесна възможност за личен контакт с лидери като Лула и индийския министър-председател Нарендра Моди, който се срещна с украинския президент за първи път в събота. Индия е един от основните купувачи на руски петрол и оръжия, осигурявайки твърда валута на правителството на Путин в момент, когато Г-7 се опитва да го лиши от средства.