Зеленски е очакван на срещата на Г-7

Стивън Енгъл, Bloomberg Хирошима

11:00 | 19 май 2023
Обновен: 12:52 | 19 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Чух, че президентът на Украйна също ще пътува за Япония?

Много спекулации имаше дали Зеленски ще дойде лично в Хирошима. Bloomberg News потвърди чрез анонимен източник, че той може би е вече на път и в неделя ще участва лично на някои сесии за Украйна, добавени в последния момент.

Нямаме официално потвърждение от домакините от Япония, но има спекулации за това, а и нашите източници ни казват, че Володимир Зеленски ще дойде на срещата на Г-7. Това ще помогне за единството на организацията по някои санкции, затягането на други и добавянето на нови срещу Русия и възможността й да продължава да воюва в Украйна.

Bloomberg News научи още, че Г-7 практически изключва налагането на пълна забрана за руския износ. Вместо това ще направи някои изключения.

Говорят да забранят целия износ и след това да позволят някои изключения.

Но ще запазят съществуващите санкции и другите ограничения, а след това един по един ще разрешават някои експорти да продължат.

Това е последното.

Опитват се да спрат пробойните, които позволяват на Русия да заобиколи сегашните санкции.

В момента следим формалностите. Аз гледам излъчването на живо на някои церемонии, които текат в Мемориала на мира от другата страна на улицата.

Искам да напомня, че става дума Атомният купол тук, в Хирошима, където преди 78г., бе пусната първата атомна бомба. Сега Ром Еманюел, посланикът на САЩ в Япония говори за заплахата от Владимир Путин да използва ядрено оръжие в Украйна.