В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Г-7 с опит да привлече страните от Глобалния Юг на срещата в Хирошима

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 19.05.2023 г.

16:30 | 19 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Украинският президент Володимир Зеленски е готов да се включи на срещата на върха на Г-7, която започна днес в Япония. Посещението в Хирошима е символично предвид периодичните заплахи на руския президент Путин да използва атомно оръжие в Украйна. Президентът на САЩ, Джо Байдън и други лидери на Г-7 започнаха годишната си среща на върха с посещение на Мемориалния музей на мира, който разказва за опустошенията на града от атомната катастрофа. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria в предаването "В развитието" с водеща Вероника Денизова

Едно от най-големите предизвикателства пред Г-7 е да привлече на своя страна държавите извън групата, особено тези от т. нар. Глобален Юг - в Африка, Близкия изток, Латинска Америка и други части на Азия. Япония е поканила лидери от държави, сред които Виетнам, Индия, Бразилия и Африканския съюз, да участват в преговорите на срещата на върха. Много страни се противопоставят на санкциите срещу Русия, предвид натиска върху собствените им икономики, и не искат да бъдат въвлечени в по-широки конфликти.

Лидерите на Г-7 се борят с въпроса как да намалят зависимостта си от Китай. Докато европейската позиция остава твърда, САЩ смекчават някои от репликите си, което им позволява да се срещнат по средата. Сложната реалност е, че при всички договорки за диверсификация на веригите за доставки, пренасочване на промишлеността и изграждане на самодостатъчност в технологичното пространство, страните от Г-7 остават донякъде зависими от втората по големина икономика в света.


Китай доминира в търговията 

Санкциите, наложени на Русия за нахлуването ѝ в Украйна, са безпрецедентни по своя обхват и дълбочина. И все пак, макар и намалена, руската икономика продължава да е стабилна. Москва продължава да изнася петрол и газ и да намира заобиколни пътища за преодоляване на санкциите.


Икономиката на Русия се справя добре въпреки санкциите от Запада

Председателят на Европейския съвет потвърди, че Г-7 и Европейският съюз ще работят за ограничаване на търговията с руски диаманти.

Произходът на диаманта е ясен още в началото на веригата на доставки, когато му се издава сертификат по Кимбърлийския процес. Този документ съдържа информация за количеството диаманти, страната на износа и страната на вноса. Неговата цел е да се сложи край на продажбата на т.нар. кървави диаманти, с които се финансират войни. След това проследяването им може да стане трудно.

И все пак основният фокус на бъдещите санкции ще е затварянето на вратичките, за да се засегнат приходите на Русия, като същевременно не навредят на европейски икономики.