В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Център на дискусиите на Г-7 ще бъде инвазията в Украйна

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 18.05.2023 година

16:00 | 18 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Киев и други части на Украйна бяха подложени на нова въздушна атака. Противовъздушната отбрана е прихванала 29 от 30 ракети, изстреляни от руските сили през нощта, съобщи началникът на армията на Украйна. Тази атака се случва в момент, в който американският президент Байдън и други лидери от страните от Групата на седемте се подготвят за среща на върха утре в Япония. Център на дискусиите ще бъде именно войната между Русия и Украйна. Това коментира Михаела Кирилова от Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие” с водеща Вероника Денизова.

На прицел бяха Киев и други райони. Един човек беше убит при ракетна атака срещу южния пристанищен град Одеса. Ракетната атака срещу Киев беше деветият удар срещу столицата този месец. С два месеца е удължено споразумението, гарантиращо доставките на украинско зърно от черноморските пристанища. Цените на пшеницата паднаха след сделката, сключена с посредничеството на Турция и ООН.

Централната банка на Турция работи с пълна сила, за да защити лирата преди втория тур на президентските избори след десет дни.

Потокът от нови регулации има за цел да възпре търсенето на долари след вота, което даде изненадващ тласък на президента Ердоган, навлизайки във втория и решаващ кръг на гласуването.


Доходността на долара в Турция отново е над 10%

Вчера централната банка намали дневните лимити на местните кредитори за закупуване на чуждестранна валута на междубанковия пазар, като част от усилията за облекчаване на напрежението върху турската валута.

Виена се превръща в най-слабия жилищен пазар сред големите европейски столици, отбелязвайки двуцифрен спад, който надмина дори силно засегнатия Стокхолм, пише Bloomberg.

Столицата на Австрия отчете спад от 12,2% спрямо рекордните си нива преди година, докато Стокхолм се понижи с 6,4%. За разлика от тях Мадрид, Милано и Цюрих отбелязаха ръст в цените.


Проучване на цените на жилищата

В австрийската столица, където оживеният пазар на наеми предлага алтернатива на собствеността, по-строгите правила за ипотечните кредити подтикват спада, намалявайки офертните цени през май до средно 7084 евро на квадратен метър.

Заедно с Виена, тенденцията на Швеция за по-краткосрочни заеми я направи особено уязвима към покачващите се лихви, което повлече надолу цените в Стокхолм. Но тъй като имотите под наем са трудни за намиране в шведската столица, спадът се забави през последните месеци.

В Обединеното кралство, където повечето ипотеки са фиксирани за две или пет години, повече от 1,4 милиона британци ще бъдат принудени да рефинансират тази година.

Повече от водещите новини вижте във видеото.
Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук.