Байдън съкрати азиатската си обиколка преди Г-7

Стивън Енгъл, Bloomberg Хирошима

13:57 | 18 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Доколко се подчертава посланието, което администрацията на Байдън искаше да изпрати в Азия?

Определено има потенциала да се подронят тези усилия в момент, когато Китай също се задейства в Азиатско-Тихоокеанския регион в опит да привлече глобалния Юг. Говорим за т.нар. „среда“, Бразилия, Индия, Индонезия, които не заемат страна в поляризацията на сърцата и умовете между американските и китайски интереси.

Тук, на Г-7 има известно единство по въпроса за войната на Русия в Украйна. Министрите на финансите я осъдиха на срещата си в Нигата миналата седмица заедно с централните банкери. Обявиха я за незаконна.

Има известно единство, но има и други проблеми.

Например това, което САЩ нарекоха „китайско икономическо единство“, практически опит да се ограничи търговията при геополитически проблеми. Администрацията на Байдън трябва да ангажира останалите с този въпрос.

И не говорим само за Г-7. Да не забравяме, че те го наричат Г-7 Плюс. Поканиха и лидери на други страни като Бразилия и Австралия. Тук ще бъде Албанезе, след като срещата на Четворката в Австралия бе отменена. Индонезия също бе представена на срещата на финансовите министри. Ще има и други страни, които имат нужда от убеждаване, включително Индия, която обича своята стратегическа двойнственост. От една страна тя е част от Четворката, но купува много от оръжията си от Русия.

Така че тук ще се водят много преговори и ще се правят големи пазарлъци.

Байдън идва направо в Япония като прескача Папуа-Нова Гвинея. Да не забравяме, че Си Дзинпин се срещна с Джеймс Марапе, премиерът на Папуа-Нова Гвинея през ноември, на срещата на АПЕК. Външният министър на Китай миналата година също ходи в Порт Морсби. Там има проблеми със сигурността, потенциално за САЩ на карта са заложени съюзите в областта на сигурността и те трябва да предложат нещо, за да компенсират растящото влияние на Китай в Тихия океан. Особено след стратегическото партньорство, което Китай подписа със Соломоновите острови.

Така че много неща са поставени на карта за САЩ. И когато Джо Байдън съкрати посещението си в Азиатско-Тихоокеанския регион, остави вратата отворена за страни като Китай. Той впрочем е домакин на друга среща на върха, в Сиан, по същото време, с централно-азиатските страни. Освен това през август предстои среща на БРИКС и Владимир Путин, мисля, през юли ще направи африканска среща на върха.

Така че в момента се развиват най-различни процеси.

А зад мен сега е Атомният купол, който САЩ със сигурност ще използва, за да напомни за ужасите на ядрената война и предполагаемите заплахи на Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие в Украйна.