Финансовите министри от Г-7 единни с Украйна

Ейдриан Уонг, Bloomberg

10:00 | 15 май 2023
Обновен: 11:39 | 15 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Продемократичните партии обявиха пълна победа на изборите за парламент на Тайланд. След преброяване на 99% от бюлетините партията Продължаваме напред води с общ брой спечелени места и в народния вот. Партията предлага да промени закона, който ограничава критиките срещу могъщата монархия в страната. Резултатът е най-голямото предизвикателство за подкрепящото короната статукво откакто военните взеха властта след преврат преди почти 10г.

Финансовите министри на Г-7 приключиха срещата си в Япония с единен фронт за повече подкрепа за Украйна. Докато Китай не бе споменат изрично в декларацията на групата, тя се договори да даде отпор на доминацията на Пекин в глобалните вериги на доставка. Г-7 демонстрира единство в рязък контраст с разногласията на Г-20 в Индия преди по-малко от 3 месеца, която приключи без обичайното комюнике.

Великобритания и Швейцария започват преговори за нов договор за свободна търговия, за да насърчат връзките между двете страни. Търговският министър на Великобритания ще се види с швейцарския си колега в Берн и официалните преговори започват следващата седмица. Двете страни искат да намалят търговските бариери във финансите и правните и професионални услуги.