Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Рискът Путин да бъде свален от власт и заменен от още по-краен военолюбец расте

Александър Сивилов, преподавател и координатор на Via Evrasia, "Клуб Investor", 20.05.2021

21:02 | 20 май 2023
Обновен: 10:49 | 23 май 2023
Автор: Галина Маринова

Има олигархичните структури, които работят в управлението на руската държава и те се противопоставят една на друга. Рискът Путин да бъде свален от власт и на негово място да дойде някой още по-голям военолюбец с частна армия е много е голям. Това каза Александър Сивилов, преподавател и координатор на Via Evrasia, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Най-интересните теми на срещата на Г-7 са две. Първо, до каква сетпен ще бъдат задълбочени и продължени санкциите срещу Русия. Очаква се и изказване на президента Зеленски, който да се срещне с всички лидери на най-големите икономики. От там може да се появят някакви новини, най-вече свързани с отказа от някои от ресурсите, които Русия предлага. Другата тема е каква ще бъде политиката на Великите сили спрямо Китай, защото Китай не присъства там, но всички ще говорят за това какво ще правят с Китай. 

"Това, което за момента е важният въпрос, когато става дума за отношенията с Русия е дали Европа е готова да се откаже от всички ресурси, които идват от там. Ние успяваме да спрем зависимостта си от газа, но все още голяма част от европейските държави използват петрол". 

Русия в момента се опитва да пренастрои своите пазари и един от най-големите потребители на руски петрол се оказва в момента Индия. Така че те ще се опитат да тръгнат категорично към Азия и Африка. Европа, естествено, за тях е един пазар, който вече се оказва несигурен. Въпреки че те го държаха до последно, добави гостът.

Другият голям проблем, за който не се споменава често, е че на срещата на г-7 ще се търси спирането и на продажбите към Русия и това вече е много сериозен удар. Целта е на всичко да бъде спряно, каза още Сивилов. Въпреки че санкциите вече отдавна са в сила има много компании, които продължават да търгуват на руския пазар чрез "фирми-сенки". 

На въпроса доколко Путин е окопан във властта и какво означамат дръзките коментари на Евгений Пригожин събеседникът отговори, че положението на Путин не се клати, но "олигархичните структури, които работят в управлението на руската държава се противопоставят една на друга". "Това много ясно се вижда. Те са свързани и с военно-промишления и с военния сектор и сега, ясно си проличава този разлом между министерството и  частните компании. Друг е въпросът до колко може да се разчита на истинската точност на всичко, което казва Пригожин".  

"Рамзан Кадиров определено е на страната на Пригожин, защото те са много радикални. Те смятат, че максимално бързо трябва да се приключи войната. Явно в основните структури на военното министерсво има доста личности, които гледат колкото се може повече да се проточи този конфликт, защото печелят и от военните поръчки и от влошаването на отношенията. В един момент могат да излязат като "белите принцове" и да кажат: ето, ние договорихме края на войната".  

Рискът Путин да бъде свален от власт и на негово място да дойде някой още по-голям военолюбец с частна армия е много е голям, потвърди Александър Сивилов. "Има доста такива личности, включително и в близкото обкръжение на Путин. Самият факт, че Евгений Пригожин си позволява такъв език и такава критика срещу военното министерство показва, че тойсе чувства абсолютно всесилен и недосегаем. А той е от близкия кръг на Владимир Путин, така че няма нищо случайно, което става там". 

Голяма част от олигарсите в момента губят много пари, но "има и такива, които печелят", категоричн бе Сивилов. "Тази война се оказва много полезна за част от олигархията в Русия и за много от компаниите в САЩ, които драстично увиличиха своите приходи. Военнопромишленият комплекс в Русия работи на пълни обороти, а той отдавна е частен, а не държавен". 

"Имат достатъчно оръжия. Въпрос на командване и на желание е да се приклйчи с този конфликт. Страшното е точно това, че се използва Украйна като една разменна монета и тя ще бъде напълно разрушена и унищожена. Това е, което виждаме в момента. Това е геополитиката. Сблъсъка на Великите сили, за които обикновените хора и техния живот нямат абсолютно никакво значение". 

Това, което пък е голямата грешка на Запада, е че не се опита да намери някакъв начин за диалог, защото тогава щеше да има много повече лостове за влияние върху Путин, заяви събеседникът. Сега вече няма такива и шансът да се появи някакъв луд, който да замени Путин, са много по-голями, отколкото бяха преди това. Просто, защото в моменмта и обществените настроения в Русия са такива".  

Какво каза гостът по другата тема, която доминира в Г-7, зависимостта с чиповете, защото Китай и Тайван, двете заедно отговарят за над 79% от световното производство на чипове, какво се случва на този фронт и до каква степен има риск Китай да използва украинската война, за да пристъпи към действия в Тайван - вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.