Посланикът на САЩ в Япония Рам Емануел за срещата на върха на Г-7, част 1

Ром Еманюел, посланик на САЩ в Япония

16:00 | 19 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите за идеята за неразпространението на ядреното оръжие? Това е много важно за премиера на Япония. Хирошима е родният му град. Но колко е трудно за страната при тези съседи – Китай, Русия и Северна Корея?

Точно така, въпросът е сложен, исторически и екзистенциален.

Исторически, защото Хирошима е има с огромна значение и сила в Япония, разбира се, но и по света. Носи такава символика. Няколко пъти съм бил в музея: излизаш от него друг човек.

Това е важно, защото напомня на хората колко е важно такова решение. Особено след като сега президентът Путин буквално e обсебен от ядреното оръжие.

Северна Корея е наблизо. Те тестват и трупат оръжие. Но по-важното е, че постоянно тестват различни типове оръжия и заплашват с още една ядрена детонация.

Китай бързо развива ядрения си портфейл на капацитет и потенциал.

И САЩ има редица защити. А също и член от договора за защита на Япония.

Така че въпросът е както исторически, така и екзистенциален. Това го прави сложен.

Освен това САЩ има отношения и с Южна Корея. Така че важно, че срещата е тук, защото напомня, особено с оглед събитията не само в региона, но и в Европа, където президентът Путин е обсебен от идеята за използване на ядрено оръжие..

Което бе тема-табу. Беше табу.

Но дори и в най-трудните моменти на Студената война след Кубинската криза Америка направи значителен напредък със Съветския съюз за ограничаване и въздържане от използване на ядрено оръжие.

Това е важно да се припомни, за да се върнем към реален диалог за договора за неразпространение на ядреното оръжие. И не само диалог, а напредък.