Инфлацията в САЩ ще се задържи стабилна, което е предизвикателство за Фед

Данните от Германия ще покажат дали страната все пак е изпаднала в рецесия през първото тримесечие, докато инфлацията в Обединеното кралство вероятно се е забавила значително

12:00 | 21 май 2023
Обновен: 12:12 | 21 май 2023
Автор: Винс Гол, Крейг Стърлинг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Последният показател за основния ценови натиск в САЩ ще даде малко надежда за разрешаване на дебата между служителите на Федералния резерв за това дали са постигнали достатъчен напредък по отношение на инфлацията, за да натиснат спирачките на паричната политика.

Предвижда се предпочитаните от Фед показатели за цените в петък да покажат, че инфлацията е останала висока през април, като е надхвърлила два пъти целта на централната банка. Протоколът от заседанието на Фед от началото на май в сряда може да помогне да се хвърли известна светлина върху апетита на длъжностните лица да се оттеглят през следващия месец.

Inflation Set
Предпочитаните от Фед измерители на инфлацията ще останат високи.

Различни служители на Фед тази седмица посочиха, че запазват отворено отношение, докато оценяват икономическите данни, както и стреса в банковия сектор. Лори Логан, ръководител на Фед в Далас, заяви, че все още не е убедена, че длъжностните лица трябва да пропуснат повишаването на лихвените проценти през следващия месец, докато управителят Филип Джеферсън заяви, че е необходимо търпение.

Основният ценови индекс на разходите за лично потребление, който изключва често волатилните хранителни и енергийни компоненти, се очаква да нарасне с 4,6% спрямо предходната година, което съответства на годишния напредък от предходния месец. На месечна база се очаква основният показател да нарасне с 0,3% за втори месец.

Предвижда се докладът за личните доходи и разходи също да покаже, че коригираните спрямо инфлацията потребителски разходи остават слаби в началото на второто тримесечие. Това помага да се обясни защо анализаторите очакват по-нататъшно охлаждане на американската икономика, след като през първото тримесечие тя се разшири с 1,1%.

"Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията ще покаже малък или никакъв напредък по отношение на инфлацията през последния месец, а окончателното майско отчитане на дългосрочните инфлационни очаквания на Мичиганския университет ще потвърди дали повишеното предварително отчитане е било случайност или не", казват Анна Уонг, Стюарт Пол, Елиза Уингър и Джонатан Чърч, Bloomberg Economics.

Други данни от САЩ през идната седмица включват продажбите на нови жилища и поръчките на стоки с дълготрайна употреба за април, както и ревизираните данни за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие.

Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард и Мери Дейли от Сан Франциско ще говорят в понеделник, а Рафаел Бостик от Атланта и Томас Баркин от Ричмънд ще обсъдят на конференция революционните технологии.

В същото време се очаква 1 юни да бъде последният ден, в който САЩ ще могат да плащат задълженията си изцяло.

На север данните за заплатите в Канада ще разкрият подробен портрет на доходите, заетостта и отработените часове през март, тъй като някои се опасяват, че нарастващите заплати пречат на усилията за забавяне на инфлацията. 

Данните от Германия ще покажат дали страната все пак е изпаднала в рецесия през първото тримесечие, докато инфлацията в Обединеното кралство вероятно се е забавила значително. Сред множеството решения за лихвените проценти Нова Зеландия може да повиши отново лихвите. 

Inflation Set
Решения на централните банки за лихвените проценти през тази седмица

По-долу е нашият обзор на това, което предстои в световната икономика.

Азия
Срещата на върха на Групата на седемте в Хирошима приключва в неделя, като сред основните въпроси в дневния ред е икономическата сигурност, включително диверсификацията на веригите за доставки. 

През седмицата централните банкери в Нова Зеландия, Южна Корея и Индонезия ще вземат последните си решения относно лихвените проценти, тъй като интензивната глобална вълна на затягане на политиката за борба с инфлацията наближава своя край. 

Очаква се Резервната банка на Нова Зеландия да направи поне още едно увеличение с 25 базисни пункта след петте процентни пункта повишения от края на 2021 г. насам. 

Inflation Set
Затягането на политиката в Нова Зеландия започва да заглъхва. Инфлацията се забавя повече от очакваното след рязкото повишаване на лихвените проценти

И Банката на Корея, и Банката на Индонезия вече задържат политиката си от началото на годината и се очаква отново да се застопорят. 

Китайските банки вероятно ще запазят основните си лихвени проценти по кредитите непроменени в понеделник, но натискът върху централната банка да облекчи политиката се засилва, тъй като възстановяването отслабва. 

Политиците в Сингапур и Малайзия също ще следят последните данни за цените, за да проверят темпа на охлаждане на инфлацията в техните икономики. 

Данните за индекса на потребителските цени от Токио в петък ще насочат към националната тенденция в Япония. Заместник министър-председателите на Сингапур, Виетнам и Тайланд, заедно с лидерите на Шри Ланка и Лаос, ще говорят на медийно събитие, организирано в Токио в края на седмицата.

Европа, Близък изток, Африка
Състоянието на германската икономика ще заеме централно място през тази седмица с множество доклади, които могат да илюстрират продължаващо неразположение. 

Сред тях във вторник ще бъдат публикувани индексите на мениджърите по покупките за еврозоната и нейните най-големи членове. В сряда ще бъде публикувано проучването на Ifo за бизнес доверието в Германия, като икономистите очакват спад във всички основни показатели.

В четвъртък ще бъде публикувана нова оценка на германския брутен вътрешен продукт. Предвид слабостта на последните данни икономистите ще следят за потенциална низходяща ревизия, която може да означава свиване през първото тримесечие. Такъв резултат би означавал, че рецесията, която мнозина смятаха, че страната е избегнала, все пак се е появила. 

Тази седмица ще говорят множество служители на Европейската централна банка, включително президентът Кристин Лагард, които ще отбележат 25-годишнината от създаването на институцията през 1999 г. 

Inflation Set
Забавяне на инфлацията в Обединеното кралство

Междувременно в Обединеното кралство икономистите прогнозират значителен спад на инфлацията, макар че при средна прогноза от 8,2 % резултатът вероятно само ще подчертае предизвикателството, пред което все още е изправена Английската централна банка. 

На други места през следващата седмица се очакват няколко решения на централните банки в целия регион: 

- В понеделник се очаква Банката на Израел да предприеме безпрецедентно десето поредно увеличение на лихвените проценти, за да се опита да намали упорито високата инфлация.
- Също в понеделник длъжностните лица в Гана вероятно ще оставят референтната лихва непроменена, тъй като се очаква инфлацията да продължи да се забавя.
- Ден по-късно централната банка на Унгария може да започне да намалява най-високия основен лихвен процент в Европейския съюз.
- В сряда се очаква Централната банка на Нигерия да удължи най-дългата си фаза на затягане на паричната политика от повече от десетилетие.
- Също този ден решение на Исландия може потенциално да доведе до още едно повишение.
- В четвъртък Турция най-вероятно ще задържи лихвените проценти на равнище от 8,5%, като преустанови цикъла си на повишения преди втория тур на президентските избори този месец, на които президентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми да удължи двудесетилетното си управление.
- В същия ден се очаква политиците в Южна Африка да повишат основния лихвен процент с 50 базисни точки на фона на значителната слабост на ранда и лепкавата инфлация в икономика, която флиртува с рецесията.
- А в петък Есватини, чиято валута е обвързана с южноафриканския ранд, вероятно също ще повиши лихвения процент.
 
Латинска Америка
В много леката седмица в региона в понеделник ще бъдат публикувани проучванията на пазарните очаквания в Бразилия и Мексико, както и седмичните данни за търговията в Бразилия.

Inflation Set
Икономиката на Перу губи преднина пред останалите страни от региона

В Перу може да се очаква докладът за производството през първото тримесечие да покаже, че икономиката се е свила спрямо предходните три месеца, както и спрямо същия период на предходната година, тъй като високата инфлация, затегнатите финансови условия и политическите сътресения оказват влияние.

В средата на месеца индексът на инфлацията в Бразилия може да се окаже на годишна база около 4%, което е в рамките на целевия диапазон на централната банка и е много близо до целта от 3,25%.

Централната банка на Парагвай вероятно ще запази основния си лихвен процент на 8,5%, въпреки че инфлацията сега е едва 5,3% и изглежда се връща към целевото равнище от 4%.

Inflation Set
Инфлацията в Мексико се охлажда, основното ниво остава повишено

Мексико съобщава данни за мартенския косвен БВП и окончателния прочит на производството за първото тримесечие, които би трябвало да подчертаят устойчивостта на втората по големина икономика в Латинска Америка. Данните за инфлацията в средата на месеца вероятно ще покажат по-нататъшно забавяне на темповете, така че годишната инфлация да не е далеч от 6 %, въпреки че основният показател е с повече от един процентен пункт по-висок.