Трише: ЕЦБ постъпи правилно с амплитудата на повишение

Жан-Клод Трише, бивш президент на ЕЦБ

14:00 | 18 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Г-н Трише, нека само да кажа, чухме от Централната банка на Франция, че трябва да има някакъв вид структурни реформи, за да сме сигурни, че ще се справим с  ограниченията на доставките, което всъщност би облекчило инфлационния натиск. Ако погледнете наличните инструменти, какво бихте направили, за да реформирате някои от нещата?

На първо място, правителството много искаше да прави подобрения или да се опита да ги постигне. Много е направено, очевидно, на пазара на труда - гъвкавост, пъргавина на икономиката на страната...

.. Повишаване възрастта за пенсиониране, което никой не иска..

Е, това е друга история. Трябва да призная, аз самият бях много изненадан, че нещо, което е направено на практика във всички останали напреднали икономики, поне в Европа, като в някои е дори 65, 66, 67 години и дори вървят към 68 или повече, това се смяташе за невъзможно в моята страна.  

За щастие правителството взе решението да го въведе и беше задължително. Дори да не решава всички проблеми, то е ясен сигнал, че реформите са на път в моята страна. Въпреки че политическата цена за правителството и за президента бе огромна, мисля, че беше абсолютно необходимо. И одобрявам направеното. Дори ако има голямо мнозинство от срещу това по много причини.

Но ако се има предвид това, което обяснихте за разликите в инфлацията със САЩ, има ли опасност ЕЦБ да е на път да допусне някаква политическа грешка?

Всички решения, които вземате, когато сте централен банкер, комитет на отворения пазар или Съвет на управителите, трябва да претеглите плюсовете и минусите на всяко решение, което вземате.  

Според мен в момента ЕЦБ постъпи правилно що се отнася до амплитудата на повишаване на лихвените проценти, не отрицателни. Сега те са на 300 базисни пункта. Започвайки от минус 50 базисни пункта.

Като сравняваме със САЩ, разликата е около 200 базисни пункта. Мога да обясня разликата между САЩ и Европа – от една страна, очевидно шокът от търсенето е по-голям в Европа, отколкото в САЩ шокът от предлагането. Наличен е и в двата случая, но шокът от търсенето е по-значителен.

Така част от работата на ЕЦБ е свършена от този шок на търсенето. Мога да обясня разликата между САЩ и Европа.

Също така, трябва да се вземе предвид, че в настоящия момент САЩ създават впечатлението, че може би няма да отидат по-далеч. Ще видим какво ще стане. Във всеки случай казаха, че са зависими.

В Европа е казано ясно, че сме зависими от данните. Не поемаме ангажименти, но работата не е завършена. Това казаха. Мога да го разбера, като вземем предвид, че водещата инфлация е наистина висока.