Заплатите в Англия растат бързо

Алекс Морган, Bloomberg

18:30 | 15 май 2023
Преводач: Мария Попова

Смяната на работното място, заради по-висока заплата даде възможност на милиони британци да увеличат приходите си.

Bloomberg Reed Jobs Report показа ръст от 10% при промяна на местоработата през миналата година. Най-високо платените позиции си остават в Лондон, но данните показват, че работници извън столицата печелят най-много от новите си роли. Най-резкият скок в заплатите се отчита в Блакпул, Милтън Кийнс, Бъркинхед, Хадърсфилд и Линкълн – 18% за миналата година. Двигател е търсенето на работници в търговията на дребно, учители и социални работници.

Всичко това може да докара главоболие на централната банка, която предупреждава за спирала в  заплатите и цените, която да увеличи разходите за живот. В началото на годината, членовете на Комисията по парична политика си оставиха вратичка за пауза в цикъла на покачване на лихвите. Но нагорещеният до червено трудов пазар поставя всичко под въпрос. Това увеличава напрежението и за министър Джереми Хънт, който се закле да намали наполовина инфлацията през тази година.

Въпреки призива на Bank of England да приемат влошения стандарт и да не търсят по-високи заплати, нашите данни показват, че милиони са успели да повишат приходите си като са сменили работното място.