Goldman очаква ЕЦБ да продължи да действа

Шарън Бел, съ-ръководител на глобалните инвестиционни проучвания за EMEA региона в Goldman Sachs

21:04 | 11 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Мога ли да Ви върна към една история, която Bloomberg съобщи преди малко? Някои служители на ЕЦБ започват да мислят за увеличение на лихвите през септември и казват, че дори тогава все още може би ще има нужда от повишение на лихвите. Шарон, ако ЕЦБ продължи да действа, а имаме гълъби срещу ястреби, но ако ЕЦБ продължи да действа, как ще се отрази на европейските акции?

Смятам, че ЕЦБ ще продължи да действа. Не съм сигурна дали ще има увеличение през септември, но мисля, че както Английската централна банка, така и ЕЦБ ще продължат да вдигат лихвения процент, след като Фед достигне своя връх. Смятаме, че Фед вече е достигнал своя връх и ще има задържане за определен период от време.

ЕЦБ, Английската централна банка все още се борят с малко повече инфлация. Ръстът на заплатите все още се задържа доста висок за Европа, както и за Великобритания. Мисля, че лихвите ще трябва да се повишат на още малко.

Въпреки това, европейските акции са изключително чувствителни към Фед. Лихвеният процент вероятно има по-голямо значение за европейските акции.  

Това обаче означава, че по-високите лихвени проценти в Европа вероятно води до малко по-високи валути. Точно както говорихме за Обединеното кралство, останалата част от Европа също има листнати международни компании. 

Така че доколкото валутите в Европа, еврото и стерлинга, са по-силни, всички други са при равни условия и това означава известно забавяне на индекса.