Нагел не изключва нищо на заседанието през септември на ЕЦБ

Йоахим Нагел, управител на Bundesbank и член на УС на ЕЦБ

21:08 | 11 май 2023
Преводач: Мария Попова

Дали от перспективата на Германия, инфлацията  е толкова упорита, че да продължите да повишавате лихвите?

Първо, смятам, че беше важно да повишим лихвите миналата седмица, защото това утвърди нашия ангажимент, че ходовете ни в паричната политика за борба с инфлацията не са приключили. Инфлацията е все още твърде упорит феномен и, както съм казвал вече, тя може да бъде и по-упорита. За мен това означава, че цикълът на повишаване на лихвите не е приключил и трябва да направим нещо повече. Имаме още две заседания преди лятната ваканция и ще действаме.

Вие смятате, че сме на финалната права докато Кристин Лагард казва, че все още има много работа. Инфлацията упорито се задържа, базовата инфлация е упорита в Европа и расте в страни като Италия. Възможни са още две повишения до юли, но какво ще кажете за септември? Изключвате ли септември или и това е възможност?

Допускам, че нищо не трябва да се изключва, така че не бих спекулирал. Считам, че вече осъзнаваме, че общата инфлация намалява и това е добра новина. Базовата е все още упорита, но това не е изненада. Инфлацията при храните се задържа много висока. Според мен, ние сме все по-близо до рестриктивната територия, но все още не сме там.

Ако направите пауза през юли, колко дълга очаквате да е тя? Най-дългият период на задържане при пик на лихвите е бил около 7 месеца? Смятате ли, че това е добър ориентир?

Не знам кога ще трябва да спрем, но стигнем ли до момент, когато бихме могли да спрем с увеличаването на лихвите, то аз съм  убеден, че ще трябва да останем на това ниво за известно време и да изчакаме да видим последиците от вече направеното, за да знаем дали сме успели или не. Това е много важно.

Колко продължителен устойчив спад в базовата инфлация би бил достатъчен?

Съдейки по данните, мисля, че би отнело поне година и половина преди да видим стойности близо до нашата цел. Затова и трябва да сме търпеливи.

Barclay’s прогнозираха пауза до втората половина на 2024 последвана от повишения. Възможно ли е това или е твърде далеч, за да се прогнозира какви ще са данните?

Това също би било спекулация. Това, което аз виждам е, че трябва да изчакаме постъпващите данни и тогава да решаваме. Подходът решенията да зависят от данните е правилният за провеждане на паричната политика в днешно време.