Уотсън от BlackRock: ЕЦБ и BoE изостават след кривата

Мерилин Уотсън, управляващ директор на BlackRock

18:06 | 8 май 2023
Преводач: Мария Попова

Какво да очакваме от ВОЕ и как ще въздейства на пазара на облигации? Те вероятно ще са принудени да продължат въпреки забавянето в икономиката, защото инфлацията е много упорита.

В много отношения, задачата на Bank of England е много сложна в момент, когато инфлацията е много по-висока и по-упорита отколкото на други развити пазари. В сравнение с Фед и други централни банки, те изостават от цикъла.

Предвид упоритата инфлация, която Bank of England определено не изпуска от поглед, затегнатия трудов пазар и други икономически показатели, те вероятно ще повишат лихвите на заседанието тази седмица.

Ако говорим за облигациите, смятам, че пазарът вече е преизчислил и отложил във времето допускането за пауза от страна на  Bank of England и очаква лихви от 4,75 до 5%.

Така че облигациите може и леко да се повишат, но пазарът вече е включил в оценките си още няколко повишения.

Според мен Bank of England има изключително сложна задача, защото британската икономика внася инфлация и продължава да го прави по отношение на цените на енергията и други стоки.

Ситуацията е много сложна и те ще трябва да се фокусират над инфлацията, над това колко упорита ще бъде тя. Очакваме обрат в ситуацията през следващите месеци, но е трудно да се предвиди кога това ще стане факт. И в другите икономики инфлацията се запазва по-висока и упорита от очакванията.