Трише: Никой не чу Самърс като предупреждаваше за инфлацията

Жан-Клод Трише, бивш президент на ЕЦБ

14:02 | 18 май 2023
Преводач: Петя Кушева

До каква степен публичните разходи създават инфлационен натиск във Франция, според Вас?

Първо, благодаря за поканата. Удоволствие е.

Приемам, че в Европа като цяло и във Франция по-специално, основната причина за инфлацията и основната причина за разликата между водещата инфлация в Европа и във Франция и водещата инфлация в САЩ, например, е петролът, газът и храната.

Абсолютно ясно е, че има разлика между всички европейски страни и САЩ и е лесно обяснима. Война в Европа.

Войната е в Европа, а не в САЩ. САЩ са до голяма степен самодостатъчни както за храната, така и за енергията и това създава фантастична комбинация за конкурентно предимство.

А  когато погледнете водещата инфлация, и това важи за всички европейски страни в сравнение със САЩ, включително и моята - за Европа като цяло има цели два процента разлика между водещата инфлация в САЩ и в Европа, когато базисната инфлация е еднаква и в САЩ, и в Европа - около 5, 5 - 5.6%.

Така че това говори много за разликата между Европа и САЩ, между двете страни на Атлантическия океан.

Разбирам, че е от енергията и някои от структурните неща. Може би също и заради прехода. Но ние похарчихме и много пари по време на ковид. Даваха се много пари в джобовете на хората в определени части на света.

Това е абсолютно ясно. Конкретно моята страна направи каквото бе необходимо, заемайки много отворена позиция в това отношение.

Но така беше и с другите напреднали икономики, честно казано, ако гледаме данните. Но лидерът, може би е парадоксално в някои отношения, тъй като абсолютното ниво на публични разходи, на БВП е по-ниско в САЩ от това в Европа, но въпреки това САЩ правеха най-големите разходи, които можете да си представите. Което обяснява, че Лари Съмърс, например, каза в самото начало на новата администрация ...

Идва инфлацията...

...внимавайте, инфлацията ще дойде. Нямаше я, материализирана. Разбира се, той заслужава уважение, за това, което каза. Но критиките бяха към публичните разходи, към фискалните решения.