Карта на световната икономика: Политиките на Фед и ЕЦБ може да се разминат

Лагард призна, че има "още много работа за вършене", а Пауъл намекна, че може да се изчака, за да се оцени въздействието на стреса при банките

18:20 | 6 май 2023
Автор: Винс Гол, Моли Смит
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв и Европейската централна банка продължиха с повишаването на лихвените проценти тази седмица, въпреки че вашингтонските политици сигнализираха, че са във финалния кръг на борбата си с инфлацията.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард призна, че има "още много работа за вършене" и че централната банка не прави пауза заради "значителната" инфлация. Председателят на Фед Джером Пауъл намекна, че официалните лица може да имат възможност да изчакат и да оценят въздействието на затягането на политиката си на фона на стреса в банковата система. 

Ето някои от знаковите графики в Bloomberg тази седмица относно последните развития в световната икономика:

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард призна, че има "още много работа за вършене" и че централната банка не прави пауза заради "значителната" инфлация. Председателят на Фед Джером Пауъл намекна, че официалните лица може да имат възможност да изчакат и да оценят въздействието на затягането на политиката си на фона на стреса в банковата система. 

Ето някои от графиките, които се появиха в Bloomberg тази седмица относно последните развития в световната икономика:

Светът

Global Economy
Политиките на ЕЦБ и Фед може би са на път да се разминат - засега. Промяна в разходите по заеми от началото на 2023 г.

Освен повишенията от страна на Фед и ЕЦБ, Австралия сигнализира за предстоящо по-нататъшно затягане на политиката, след като неочаквано повиши лихвените проценти. Централната банка на Норвегия повиши разходите по заемите до най-високото равнище от 2008 г. насам и сигнализира, че предстоят още ходове. Централната банка на Чехия запази основния си лихвен процент на ниво 7%, Малайзия неочаквано повиши лихвения си процент, а Бразилия запази лихвените проценти стабилни, устоявайки на призивите на правителството за по-хлабава политика.

Global Economy
Медни мини се разработват по-дълго. Средната продължителност на разработването на нов проект вече е над десет години

Oyu Tolgoi, в Южна Монголия, северно от китайската граница, е ключов за усилията на Rio Tinto Group да разшири производството на мед - металът, който е в основата на прехода към чиста енергия. Анализаторите на Wood Mackenzie обаче смятат, че на един по-екологичен свят ще му липсват около шест милиона тона мед до следващото десетилетие, което означава, че в рамките на този период трябва да бъдат пуснати в експлоатация 12 нови мини, подобни на Oyu Tolgoi. BloombergNEF изчислява, че апетитът за рафинирана мед ще нарасне с 53% до 2040 г., но предлагането в мините ще се увеличи само с 16%. 

САЩ

Global Economy
Фед повишава лихвените проценти с четвърт пункт. Лихвите са най-високи от 2007 г. насам

Пауъл намекна, че това увеличение на лихвените проценти на Фед може да е последното, но не обяви победа в битката си срещу бързото нарастване на цените. Ръководителят на Фед заяви, че има силна подкрепа за повишаване на лихвените проценти с 25 базисни пункта. Той обаче предположи, че през юни длъжностните лица може да преустановят кампанията си за затягане на лихвените проценти, за да оценят как икономиката реагира на по-строгите условия за кредитиране и неотдавнашния стрес в банковия сектор.

Global Economy
Участието на населението в първа възрастова група се покачва до 15-годишен връх. Широкият измерител на заплатите, отработените часове и заплатите остава стабилен

Всеки, който търси признаци за предстоящ спад в икономиката на САЩ, няма да ги открие в последните данни за заетостта. Това е изводът от последните месечни данни за работните места, които показаха ускоряване на наемането на служители и повишаване на заплатите през миналия месец, тъй като американците в трудоспособна възраст продължиха да се връщат на пазара на труда.

Global Economy
Графиците на Камарата на представителите, Сената и Белия дом съвпадат само в 7 дни през май. Дни, в които Камарата на представителите и Сенатът заседават, а Байдън е в града

Възможността на Вашингтон да предотврати катастрофален фалит на американския дълг рискува да се сведе до едва седем дни през май, което подчертава огромната заплаха от продължаващата партийна безизходица. Времето е малко и е малко вероятно двете страни да сключат голяма сделка преди потенциалната дата Х, препоръчана от министъра на финансите Джанет Йелън - което увеличава вероятността от краткосрочно решение.

Global Economy
Резултати от печалбите на компаниите от S&P 500. Q1 2023

Американските потребители все още са склонни да харчат, което дава на компаниите, които ги обслужват, възможност да прокарат още увеличения на цените. Това е ключов извод в средата на сезона на отчетите. Компаниите от сегмента на основните потребителски стоки, който включва такива известни имена като Coca-Cola, Procter & Gamble и Hershey, се открояват с 90,5% резултати за първото тримесечие до 2 май, които надминават очакванията на анализаторите, спрямо 80% за целия S&P 500.

Европа

Global Economy
Инфлацията е най-големият риск за икономиката на еврозоната

ЕЦБ постигна най-малкото досега увеличение на лихвения процент в борбата си с трайно силната инфлация, но настоя, че този ход няма да е последният. Длъжностните лица повишиха депозитната лихва с четвърт пункт до 3,25%, което е най-високото равнище от 2008 г. насам. В нещо, което може да се разглежда като отстъпка пред ястребово настроените служители, за да спечели подкрепата им за по-малкото увеличение на лихвите, ЕЦБ заяви също, че очаква от юли да спре реинвестициите по програмата си за закупуване на активи.

Global Economy
Компаниите в Обединеното кралство смятат, че имат значителна ценова мощ. Данните ще разтревожат инфлационните ястреби в Английската централна банка

Британската икономика показва признаци на неочаквана устойчивост, което затвърждава аргументите в полза на поредното увеличение на лихвените проценти. Данните за инфлационните очаквания също така показват, че фирмите очакват още по-силно нарастване на собствените си цени през следващата година.

Global Economy
Годишният брой на построените жилища във Великобритания е намалял

Острият недостиг на жилища във Великобритания, затруднените отдели за планиране и местният протекционизъм се съчетават, за да разделят една нация, в която притежаването на жилище някога се е считало за свещен ритуал. Но отвъд острите проблеми стои една по-тиха реалност: десетилетие на бюджетни съкращения доведе до това, че местните власти разполагат с твърде малко хора, за да се справят с одобряването на нови жилища.

Азия

Global Economy
Активността в китайските заводи неочаквано се свива през април.  Официалният PMI индекс в промишлеността на Китай спада до 49,2

Възстановяването на китайската икономика продължава да е нееднозначно, като последните показатели сочат свиване на производството, докато потребителите разточителстват по време на празниците, а жилищният пазар продължава да се възстановява. Индексите на мениджърите по поръчките показаха неочакван спад на фабричната активност през април, натежал от по-слабото глобално търсене на китайския износ.

Развиващи се пазари

Global Economy
Износители на енергия срещу вносители на енергия

Международният валутен фонд очаква, че Саудитска Арабия няма да балансира бюджета си, ако цената на петрола е под 80 долара за барел - ревизия, която означава, че кралството ще се върне към фискален дефицит след първия си излишък от почти десетилетие.