ЕЦБ обещава да предприеме повече затягания, след като забави темпото

Кристин Лагард: Имаме още много работа за вършене и няма да правим пауза. Това е пределно ясно.

20:30 | 4 май 2023
Автор: Яна Рандоу, Александър Вебер
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка извърши най-малкото досега увеличение на лихвените проценти в битката си с трайно силната инфлация, но настоя, че този ход няма да е последният.

Официалните представители повишиха лихвения процент по депозитите с четвърт пункт до 3,25 %, след три стъпки с двойно по-голям размер. Съобщението съвпадна с очакванията на трейдърите и повечето икономисти, оставяйки лихвения процент на най-високото му равнище от 2008 г. насам.

Управителният съвет заяви, че бъдещите решения ще продължат да зависят от данните, тъй като ще доведат лихвените проценти до нива, достатъчно рестриктивни, за да върнат инфлацията към целевото равнище от 2%. Те ще бъдат задържани там толкова дълго, колкото е необходимо, каза той.

"Имаме още много работа за вършене и няма да правим пауза", заяви председателят Кристин Лагард на пресконференция. "Това е пределно ясно."

Тя определи решението от четвъртък като "почти единодушно", като някои от колегите ѝ бяха за по-голямо повишение.

ECB Vows
ЕЦБ повиши лихвите с четвърт пункт. Промяна в лихвените проценти от началото на годината

В нещо, което може да се разглежда като отстъпка пред ястребово настроените служители, за да спечели подкрепата им за по-малкото увеличение на лихвите, ЕЦБ също така заяви, че очаква да спре реинвестициите по програмата си за закупуване на активи от юли.

Макар че свиването на запасите от облигации на стойност около 5 трилиона евро с по 15 млрд. евро месечно от март не предизвика сътресения на финансовите пазари, анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха намаленията да се ускоряват по-плавно.

Според Лагард реинвестициите в рамките на отделната инициатива PEPP ще продължат по план поне до 2024 г.

След решението паричните пазари намалиха залозите за повишаване на лихвените проценти, като заложиха, че депозитната ставка ще достигне своя връх до септември.

"Намаляването на лихвения процент до 25 базисни пункта, съчетано само със слаб ангажимент да се направи повече, сигнализира за важна промяна в перспективите на политиката на ЕЦБ. Очакваме цикълът на повишаване на лихвените проценти да приключи през юни, при условие че данните за инфлацията го позволяват. Повишението през юли остава възможно", казва Джейми Ръш, главен европейски икономист, Bloomberg Economics.

При положение че инфлацията е доста под октомврийския си връх, а показателят за базовия ценови натиск се понижава за първи път от 10 месеца, политиците във Франкфурт обмислят края на безпрецедентния си период на затягане на паричната политика. Работата обаче не е съвсем завършена: Пазарите и анализаторите смятат, че предстоят още две стъпки от по 25 базисни пункта.

Такива допълнителни действия биха се противопоставили на Федералния резерв, който в сряда повиши лихвените проценти за десети пореден път, но предположи, че може да спре собствената си кампания за повишаване на лихвените проценти, тъй като финансовият сектор е изправен пред нова вълна от натиск.

Лагард заяви, че продължават да съществуват "значителни" възходящи рискове за инфлационните перспективи.

"Те включват съществуващия износен натиск, който би могъл да доведе до повишаване на цените на дребно над очакваното в краткосрочен план", каза тя. "Неотдавнашните договорени споразумения за заплатите увеличиха възходящите рискове за инфлацията, особено ако маржовете на печалбата останат високи."

Наред с показанията за ръст на цените през април, в периода преди обявяването на резултатите в четвъртък се появиха данни, разкриващи по-бавна от очакваното икономическа експанзия в 20-членната еврозона, наред с по-строги условия за кредитиране от очакваното от банките - което допълнително застрашава растежа.

Банковите сътресения, последвали поглъщането на Credit Suisse Group AG от UBS Group AG, може да са засилили тази тенденция. Въпреки че официалните лица твърдят, че финансовата система на континента е стабилна, новите сътресения в САЩ идват в момент, когато европейските кредитори трябва да върнат на ЕЦБ почти 500 млрд. евро евтино дългосрочно финансиране следващия месец.

Засега обаче инфлацията остава основното притеснение, тъй като затягането на мерките с 375 базисни пункта от юли 2022 г. насам все още се филтрира в икономиката, а целта за ръст на цените е далеч.

ECB Vows
Инфлацията е най-големият риск за икономиката на еврозоната

Политиците отдавна наблюдават растежа на заплатите, но сега се вглеждат по-внимателно и в маржовете на корпоративните печалби, които се разшириха по време на инфлационния шок и биха могли да поддържат ценовия натиск, ако устойчивият пазар на труда продължи да подкрепя търсенето.

Данните от тази седмица показаха, че безработицата в еврозоната е достигнала исторически най-ниското си равнище от 6,5% през март.

Членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел, един от малкото официални представители, които открито обмислят по-агресивно повишение с половин пункт, заяви в интервю, публикувано миналата седмица, че "е твърде рано да се обявява победа по отношение на инфлацията". 

Колегите му, сред които Франсоа Вилерой дьо Гало, запазиха по-скромен тон. Бъдещите увеличения на лихвените проценти трябва да бъдат ограничени по размер и брой, като се има предвид, че ЕЦБ е приключила по-голямата част от процеса, заяви шефът на Банката на Франция миналия месец.

След като лихвените проценти достигнат своя връх, ЕЦБ не е дала конкретни насоки за това колко дълго ще се задържат там.

"Тук не поемам никакъв ангажимент за намаляване на лихвените проценти в даден момент", каза Лагард.