"Уолстрийт" залага, че кризата в малките банки все още не е приключила

Годината на повишаване на лихвените проценти е довела до нереализирани загуби за банките до приблизително 1,84 трилиона долара, като проблемите в търговските недвижими имоти само добавят към болката

18:47 | 3 май 2023
Автор: Джъстина Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън направи смело изявление в понеделник: Спасяването на First Republic Bank от неговата компания приключи първоначалната фаза на смут, поглъщаща банките.

Двадесет и четири часа по-късно тази прогноза вече изглеждаше доста погрешна, тъй като търговците на "Уолстрийт" докараха акциите на някои регионални банки до нива, които наподобяваха тъмните дни на март. Няколко потънаха с повече от 10%.

Тези банкови мечки могат да намерят много амуниции в най-новите академични изследвания, които хвърлят свежа светлина върху стресовете в индустрията в хватката на най-голямата кампания за намаляване на лихвите от десетилетия.

Изследването показва, че годината на повишаване на лихвените проценти е довела до нереализирани загуби за банките до приблизително 1,84 трилиона долара, като проблемите в търговските недвижими имоти само добавят към болката. Кредиторите също са изправени пред риска от бягство на депозити, тъй като разочарованите спестители търсят по-високи доходни алтернативи.

И така, след като до голяма степен поеха удара миналата седмица, търговците стават плячка на обновени опасения относно несъответствията в отговорност на активите и неосигурените депозити в банковия сектор.

„Изведнъж ние повишаваме лихвите, по-бързо от миналия път и на по-високо ниво“, казва Филип Шнабл, професор от Нюйоркския университет, който е съавтор на проучването за банковата криза. „Сега става дума за хора, които виждат нещо в Twitter, четат за това и може би променят поведението си“, каза той, говорейки за желанието на вложителите да извадят парите си от дадена банка.

Един основен банков индекс спадна с 4,5% във вторник до най-ниското от края на 2020 г., докато търговията с акциите на PacWest Bancorp и Western Alliance Bancorp беше спряна в един момент. И двете продължиха загубите в предпазарната търговия в сряда след спада съответно 28% и 15%, ден по-рано. Междувременно доходността на две- и десетгодишните облигациии на САЩ също спадна още повече, когато инвеститорите се втурнаха да търсят убежища и данните за работните места посочиха омекотяващ пазар на труда.

Стресът в банковия сектор е главоболие за служителите на Федералния резерв, които се срещнат тази седмица, тъй като трябва да претеглят опасенията за финансова стабилност срещу все още упоритата инфлация, както бе показано в данните, публикувани в петък. Докато регулаторите обмислят разширяване на застраховката за депозити, все още не са обявени промени - една от причините за пазарния срив във вторник.

Междувременно вложителите се оглеждат за по-високо доходни алтернативи извън банковите предложения. Регулаторните данни показват, че средният процент на спестявания в САЩ възлиза на едва около 0,39%, в сравнение с процента на фондовете на Фед от близо 5%.

До преди два месеца бета на депозитите - което измерва колко чувствителни са процентите на депозитите към промените в пазарния курс - е бил по-нисък, отколкото в предишните цикли на лихвени повишения при около 0,2. Това означаваше, че банките могат да предадат на спестителите само една пета от повишението на лихвите, според Итамар Дрекслер от Университета в Пенсилвания и Шнабл и Алекси Савов в Ню Йорк. Средната стойност през периодите на повишаване в исторически план е около 0,4.

Ето защо повишаването на лихвите не е напълно лоша новина за банките. Дори когато дългосрочните активи губят, те могат да генерират големи печалби благодарение на лепкавите - и евтини - депозити. Всъщност при изчислението на академиците въз основа на бета на депозит от 0,2, увеличаването на стойността от франчайза на депозитите е приблизително равно на загубите на активи в този цикъл.

Но този защитен ров ерозира бързо, когато бета на депозита започне да се увеличава и ако неосигурените вложители изпаднат в паника и извадят парите си. И има все по-голям страх, че ерата на банковите приложения означава, че е по-лесно и по-бързо от всякога да се местят депозити, повдигайки шанса за паника.

„Изглежда, че бета на депозита може да се издигне доста и може би дори да се удвои и все още само да се връща към историческата си норма“, каза Савов. „Въпросът за социалните медии и FinTech и т.н. е за това дали те могат да надхвърлят това.“

Американските банкови депозити спаднаха с най-бързи темпове на годишна база от 1981 г. през последните три месеца на 2022 г. и се свиха с приблизително подобна скорост през последното тримесечие. Въпреки че бета на депозитите все още може да е исторически ниска, изследователите на Фед отбелязват, че наскоро бета се повишава много по-бързо в сравнение с предишните цикли на покачване на лихвите.

Засилвайки рисковете, банките сега седят върху около 1,84 трилиона нереализирани загуби, след като повишаването на лихвите удари стойността на техните дългови холдинги, според последната прогноза на четирима други икономисти, които по-рано направиха свое изследване за кризата. Те смятат, че 10% процент на неизпълнение на кредити за търговски недвижими имоти - подобно на видяното по време на финансовата криза - ще удари банките с още 80 милиарда долара загуби, оставяйки някои уязвими на паника при незастраховани вложители.

Въпреки че това може да изглежда сравнително малко, това е друг източник на натиск след година на парично затягане на капиталовия буфер на банките, пишат Ерика Джианг от Университета на Южна Калифорния, Грегор Матвос в Северозападния университет, Томаш Пискорски в Колумбийския университет и Амит Серу в Станфорд. Излагането на офиси сгради напоследък е подложено на проверка заради опасенията, че трайната промяна към отдалечена работа, комбинирана с повишаване на лихвите, ще подхранва широкото неизпълнение.

„Дори ако лихвите са стигнали до 2,5% и по чудо инфлацията спадне, този проблем все още се задържа“, каза Серу. "Не бих казал, че всички сме извън опасност."

До вторник изглеждаше, че пазарите поглеждат отвъд банковите сътресения. Само пет от 38 непарични актива, проследени от Deutsche Bank, се преместиха повече от 3% през април, най-малкото след пандемията. До миналия петък, измерване на нестабилността на Министерството на финансите на САЩ се върна на нива, наблюдавани преди краха на SVB, докато еквивалентът на S&P 500, известен като VIX, достигна най-ниското ниво от края на 2021 г.

Междувременно най-новите седмични данни на Фед показват пристъп както в банковото кредитиране, така и в депозитите - подкрепяйки мнението, че това все още не е пълноценна криза.

Но има начални признаци на затягане на условията за кредитиране. Аварийните заеми на банките се повишиха миналата седмица за втора поредна седмица, а проучване на Фед показва, че фирмите са засилили стандартите за кредитиране. Фалитите нарастват и банките, които отчетоха тримесечни резултати миналия месец, заявиха, че увеличават провизиите за лоши потребителски заеми до нива, които не се наблюдават от първите дни на пандемията.

„Има много признаци, които ни казват, че банковата система на САЩ е в беда“, каза Пискорски от Колумбия. „Може да искаме да затворим очи и да се преструваме, че нищо не се е случило, но знаците вече са там.“