Пауъл отвори вратата за пауза на лихвите, но борбата с инфлацията не е свършена

Федералният резерв вдигна лихвените проценти за 10-и път от началото на миналата година, като доведоха референтната лихва над 5% от почти нулеви нива миналата година

07:51 | 4 май 2023
Автор: Джонел Марте
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл намекна, че последното увеличение на лихвените проценти на централната банка на САЩ може да е последното, но не обяви победа в битката си срещу бързото увеличение на цените.

Пауъл остави отворена вратата за длъжностните лица да продължат да повишават разходите по заемите, ако инфлацията остане по-упорита, отколкото очакват, и силно се отдръпна от пазарните очаквания, че Фед ще намали лихвите до края на годината.

Шефът на Фед каза, че е имало силна подкрепа за повишаване на лихвите с 25 базисни пункта на двудневната им среща тази седмица. Но той предположи, че служителите може да прекратят кампанията си за затягане през юни, за да преценят как икономиката на САЩ реагира на по-строгите кредитни условия в резултат на по-високите лихвени проценти и неотдавнашния стрес в банковия сектор.

„Ако приемем, че данните потвърдят техните прогнози, тогава сме свидетели на последното увеличение на лихвените проценти“, каза Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics. „Летвата за тях да повишат лихвите отново в скоро време е висока.“

Политиците вдигнаха лихвените проценти за 10-и път от началото на миналата година, като доведоха референтната лихва на Фед над 5% от почти нулеви нива миналата година. Федералният комитет за отворен пазар (FOMC) каза в изявление, публикувано след срещата, че „ще следи отблизо входящата информация и ще оцени последиците за паричната политика“.

FOMC също така пропусна ред от предишното си изявление през март, в който се казва, че комисията „предвижда, че може да е подходящо известно допълнително укрепване на политиката“. Вместо това FOMC ще вземе предвид различни фактори „при определяне на степента, до която допълнителното укрепване на политиката може да е подходящо“.

„Има умерено затягане, но мисля, че това е, което бихте очаквали, ако щяха да спрат за известно време“, каза Кати Бостянчич, главен икономист за Nationwide. „Това им дава гъвкавост, ако трябва да повишат лихвите отново.“

Близо до края

Наклонът към затягане може също така да попречи на инвеститорите да тълкуват потенциална пауза в повишаването на лихвите като знак, че Фед се доближава до намаляване на лихвите.

Пауъл подчерта, че увеличението на лихвените проценти, което вдигна лихвените проценти до най-високото ниво от 2007 г. насам, има широка подкрепа. Гласуването e било единодушно.

„Подкрепата за увеличението от 25 базисни пункта беше много силна навсякъде“, каза Пауъл в сряда, след като служители на Фед приключиха двудневната си политическа среща. „Хората наистина говореха за пауза, но не толкова на тази среща“, каза той, но добави, че Фед е „много по-близо до края на това, отколкото до началото“.

Дали този процент ще се окаже достатъчно висок, за да върне инфлацията до целта от 2% на Фед, ще бъде „текуща оценка“ въз основа на постъпващите данни, каза Пауъл.

Шефът на Фед също така силно се противопостави на очакванията на инвеститорите, че служителите ще намалят разходите по заеми до края на годината, като каза, че очаква инфлацията да намалява бавно. „Ще отнеме известно време“, каза той. „И в този свят, ако тази прогноза като цяло е вярна, не би било подходящо да намаляваме лихвите и ние няма да ги намалим.“

Съобщението предполага, че служителите ще се противопоставят на отстъпване от борбата си с инфлацията, дори ако икономиката на САЩ започне да се срива под тежестта на по-строгите кредитни условия.

Пауъл каза, че Проучването на мнението на старшите кредитни служители на Фед, тримесечен доклад, който ще бъде публикуван в понеделник и който политиците са разгледали тази седмица, е „в общи линии в съответствие“ с това, което показват другите данни. Банките започнаха да затягат условията за кредитиране миналата година, но колапсът на SVB и други изостри тенденцията.

Банковите данни ще покажат, че кредитирането продължава да расте, но темпото се забавя“, каза той.

Банков стрес

Бързото затягане на Федералния резерв през последната година, насочено към потискане на инфлацията, оказа натиск върху финансовите институции, което доведе до най-големите банкови фалити от 2008 г. насам.

Четири американски банки се сринаха от началото на март, включително First Republic Bank, която федералните регулатори конфискуваха тази седмица. Пауъл нарече развитието с First Republic „важна стъпка към теглене на чертата“ в банковите сътресения.

Има признаци, че стресът остава.

„Bloomberg Economics очаква Фед да спре (повишаването на лихвите) на срещата през юни, дотогава пазарът на труда ще показва по-ясни признаци на смекчаване. Очакваме Фед да задържи лихвените проценти на това пиково ниво през 1Q24, тъй като инфлацията намалява много постепенно", пишат Анна Уонг и Стюарт Пол от Bloomberg Economics.

Федералният резерв имаше 155,2 милиарда долара неизплатени заеми към финансови институции чрез двата механизма за предпазно кредитиране през седмицата до 26 април, в сравнение със 143,9 милиарда долара предходната седмица, според данни, публикувани в четвъртък, например.

Друг проблемен регионален кредитор, PacWest Bancorp., търси купувач, като същевременно обмисля разделяне или увеличаване на капитала, съобщи Bloomberg News след заседанието на Фед в сряда.

По-строгите кредитни условия биха могли да ограничат колко по-високо ще трябва да достигнат лихвените проценти, за да върнат инфлацията до целта на Фед от 2%, каза Пауъл. Все пак служителите не изключиха възможността да се наложи отново да повишат лихвите.

Средните прогнози, публикувани от служители на Фед през март, показаха, че политиците виждат лихвите да се покачват до 5,1% до края на годината. Тези прогнози ще бъдат актуализирани на срещата на Фед през юни.

„Мисля, че Пауъл беше верен, много честен, когато каза, че все още не сме взели решение дали ще спрем“, каза бившият президент на Ню Йорк Фед Уилям Дъдли в интервю за Bloomberg. „Те смятат, че е по-голяма вероятността да направят пауза, но всъщност все още не са стигнали до там.“