Предстои ли пауза на лихвените проценти на Фед? Следете за тези думи

Централната банка най-вероятно ще сигнализира за намеренията си с малка промяна в езика на изявлението си

10:46 | 3 май 2023
Автор: Джонатан Левин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Федералният резерв говори странен език и разликата между „ястребовото“ изявление след срещата и „гълъбовото“ може да се сведе до една-единствена променена дума. Инвеститорите, които търсят признаци, че наистина е настъпила „пауза“ в увеличенията на лихвените проценти, би било добре да следят отблизо всички промени в едно ключово изречение, когато централната банка вземе решението си в сряда.

Разбира се, основното развитие след последната среща на Фед беше, че политиците изглежда оставиха отворена вратата за възможен край на увеличенията - не непосредствено, но в някакъв момент в бъдещето. За да разберете това, трябваше да уловите нюансирана еволюция в изявлението от 22 март спрямо това, издадено седем седмици по-рано на 1 февруари. По-конкретно, писменото изявление на Фед след срещата еволюира от това (в третия параграф):

     "Комитетът очаква, че текущите увеличения на целевия диапазон ще бъдат подходящи ..."

до това:

     "Комитетът очаква, че може да е подходящо известно допълнително укрепване на политиката..."

Ако Федералният резерв наистина възнамерява да спре, членовете ще уведомят всички, като променят този език още малко.

Основна грешка, която много инвеститори направиха през последната година, беше предположението, че Фед лъже. В съвременния Фед има много странен, кодиран език, но в по-голямата си част политиците са склонни да казват това, което мислят. Това е вярно от председателството на Бен Бернанке и председателят Джеръм Пауъл пое комуникационната щафета от своите предшественици. Ако Пауъл и колегите му вярват, че е време да се постави на пауза увеличението на лихвите, те вероятно ще кажат това от самото начало в изявлението за срещата, публикувано едновременно с решението за лихвите.

В тези изявления политиците следват изпитана и истинска комуникационна формула, която Бернанке използва преди паузата от 2006 г. През декември 2005 г. политиците казаха, че „вероятно ще е необходимо известно допълнително премерено укрепване на политиката“. Но след това през януари 2006 г. те задраскаха „вероятно“ и вместо това написаха, че „може да е необходимо укрепване на политиката“. В сегашния кръг, това е по същество мястото, където сме от март.

И така, какво следва?

Ако Фед наистина реши да спре, инвеститорите трябва да очакват централната банка да премине към напълно неангажиращ език относно бъдещите увеличения на лихвените проценти. Фразата от март - че "може да е подходящо известно допълнително укрепване на политиката" - трябва да се развие до нещо още по-меко. През 2006 г. паузата настъпи, когато комитетът за определяне на лихвените проценти на Фед обяви следното:

     "Степента и времето на всяко допълнително укрепване, което може да е необходимо за справяне с тези рискове, ще зависи от развитието на перспективите както за инфлацията, така и за икономическия растеж, както се предполага от входящата информация."

Понякога Фед достига пикови лихвени проценти и политиците все още не го знаят. През декември 2018 г. Фед направи последното увеличение от този цикъл, като същевременно запази изявлението донякъде ястребово. Едва през следващия януари 2019 г. изявлението се превърна в нещо като гълъбова пауза:

     "Комитетът ще бъде търпелив, докато определя какви бъдещи корекции на целевия диапазон за лихвения процент на федералните фондове може да са подходящи..."

Ясно е, че тазгодишната борба с инфлацията е безпрецедентна в ерата на прозрачния Фед и няма гаранция, че политиците ще следват същия сценарий. Ключовият извод е, че инвеститорите не трябва да чакат пресконференцията на председателя Пауъл, за да се прецени накъде отива политиката от тук нататък. Ако Федералният резерв наистина прави пауза, политиците почти сигурно ще ни кажат от самото начало - макар и по свой собствен странен начин.

Джонатан Левин е работил като журналист на Bloomberg в Латинска Америка и САЩ, отразявайки финанси, пазари и сливания и придобивания (M&A). Последно е бил шеф на бюрото на компанията в Маями.