Следващата стъпка на Фед може да изкристализира след предстоящите данни

Еврозоната вероятно е възобновила растежа си в началото на годината

15:47 | 23 април 2023
Обновен: 15:52 | 23 април 2023
Автор: Моли Смит, Крейг Стърлинг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През следващата седмица ще бъдат публикувани последните данни за растежа, инфлацията и заплатите в САЩ - едни от последните важни доклади, с които Федералният резерв ще разполага преди заседанието си през май.

Правителството ще публикува първоначалната си оценка на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие, която се очаква да покаже, че потребителските разходи са започнали стабилно годината. Вероятно ще се потвърди и фактът, че инфлацията продължава да е твърде висока, особено базисният показател, който изключва цените на храните и енергията.

Представителите на Фед вероятно ще се интересуват повече от месечните данни, когато на следващия ден ще излезе ценовият индекс на разходите за лично потребление за март. Макар че основният показател може да се понижи значително на годишна база - той ще бъде сравняван с март 2022 г., когато цените на енергията скочиха след нахлуването на Русия в Украйна - основният показател би трябвало да остане доста висок.

Взети заедно с индекса на разходите за заетост, който вероятно ще покаже, че заплатите и обезщетенията все още се повишават с темп, който е твърде силен, за да съответства на 2% инфлация, февруарските политици вероятно ще склонят към още едно повишение на лихвения процент с четвърт пункт на заседанието си на 2-3 май.  

В края на седмицата ще бъдат публикувани и данни за инфлационните очаквания в САЩ, регионалната производствена активност и потребителското доверие.

Coming Data
Решения на централните банки относно лихвените проценти през тази седмица

"Ако базовата инфлация наистина се движи с темп от 4%-6%, дори максимална лихва по федералните фондове от 5,25% едва ли ще бъде достатъчна. Въпреки това последните изказвания на Фед сочат споделено усещане във FOMC, че краят на настоящия цикъл на затягане е близо, със силен намек за едно последно повишение с 25 б.т. на срещата през май", казват Анна Уонг, Стюарт Пол, Елиза Уингър, Джонатан Чърч, икономисти в Bloomberg Economics. 

В други части на Северна Америка Централната банка на Канада публикува обобщение на обсъжданията от решението си от 12 април да запази лихвените проценти на ниво от 4,5%. Гуверньорът Тиф Маклем заяви, че колегите му са обсъждали необходимостта от потенциално по-нататъшно повишаване на лихвите.

Икономиката там показва изненадваща устойчивост на фона на по-високите лихви - мнение, което ще бъде подложено на проверка в петък, когато канадската статистическа служба ще публикува данни за БВП за февруари и експресна оценка за март. 

Според данните, които ще бъдат представени същия ден, икономиката на еврозоната вероятно се е върнала към растеж през първото тримесечие, а дебютното решение на новия управител на Японската централна банка също ще се състои в петък.

По-долу е нашият обзор на предстоящите събития в световната икономика. 

Азия
Гуверньорът Казуо Уеда провежда първото си заседание начело на Японската централна банка на фона на интензивен контрол върху това как той може да насочи политиката си встрани от масовото облекчаване през последното десетилетие, без да разстрои пазарите. 

Според запознати служителите на BOJ се опасяват, че на срещата ще променят или ще се откажат от сложната си рамка за стимулиране. Пазарните участници обаче все още са нащрек, в случай че новото ръководство избере изненада в момент, когато инфлацията в Япония продължава да надхвърля очакванията.

Coming Data
Все още е горещо. Инфлацията в Япония се засилва при изключване на разходите за енергия

Седмицата започва с последните данни за инфлацията в Сингапур в понеделник, които се очаква да покажат по-нататъшно забавяне. 

Южна Корея вероятно ще се размине с техническа рецесия в данните за БВП във вторник, което е показател за това как икономиката ѝ се задъхва под въздействието на по-високите лихвени проценти и отслабващия глобален растеж. 

Тримесечните данни за индекса на потребителските цени в Австралия също се очаква да покажат захлаждане в сряда, преди решението за политиката на централната банка през следващата седмица. 

В четвъртък Китай ще публикува данни за промишлената печалба, които може да покажат подобрение спрямо резкия спад през януари и февруари, тъй като втората по големина икономика в света се възстановява от блокирането заради Covid.

Търговските данни на Тайланд и БВП на Тайван са сред данните в петък, които включват и множество данни от Япония преди решението на японската централна банка.

Европа, Близък изток, Африка
Представителите на Европейската централна банка имат време до сряда да изкажат мненията си за евентуално повишаване на лихвените проценти при вземането на решение на 4 май, преди да започне периодът на затишие преди заседанието. Сред политиците, които трябва да се изкажат, са вицепрезидентът Луис де Гиндос и управителят на Bank of France Франсоа Вилерой дьо Гало. 

Основните данни в петък ще дадат информация на длъжностните лица, които се чудят докъде да продължи затягането. Възможно е те да покажат, че растежът в еврозоната се е възобновил през първото тримесечие с увеличение на БВП от 0,2%, тъй като четирите най-големи икономики са се оказали достатъчно устойчиви, за да се отърсят от последиците от войната на границата на региона. 

Икономистите смятат, че както Германия, така и Италия са успели да се справят с експанзията след предишни свивания, докато Франция и Испания се очаква да продължат да растат. 

Coming Data
Еврозоната вероятно е възобновила растежа си в началото на годината

Политиците ще трябва да изчакат до следващата седмица за данните за инфлацията в еврозоната. Загатвания обаче ще има в петък с докладите за потребителските цени за април от три от най-големите икономики в региона. 

Икономистите очакват общата инфлация, измерена по стандартите на Европейския съюз, да се задържи на ниво от 7,8% в Германия и 6,7% във Франция, докато в Испания тя може дори да се е ускорила до 3,8%. Всички резултати ще бъдат значително над целта на ЕЦБ от 2%.

Най-важното решение на централните банки през следващата седмица ще бъде взето от Швеция. Широко разпространено е очакването, че Riksbank ще повиши лихвения си процент с 50 базисни точки, което е горната граница на насоките ѝ, тъй като инфлацията остава ясно над прогнозите, а кроната остава слаба. 

Спадът на икономическото производство и постигнатото по-рано този месец споразумение за заплатите, което е по-дълго от предвиденото, охладиха очакванията за по-голямо повишение.

Швейцарската национална банка ще публикува резултатите си за първото тримесечие и може да бъде подложена на контрол на годишното си общо събрание в Берн в петък.

Междувременно в четвъртък се очаква турските парични служители също да запазят основния лихвен процент на 8,5%, макар че някои икономисти не изключват изненадващо понижение. Това би било символичен ход преди изборите през май и след последния призив на президента Реджеп Тайип Ердоган за евтино кредитиране. 

В същия ден централната банка на Украйна може да запази лихвения си процент на 25%. А в петък се очаква и Русия да запази задържането на лихвите въпреки нарастващите инфлационни рискове.

Поглеждайки на юг, данните от Замбия в четвъртък вероятно ще покажат, че ръстът на цените се е върнал до двуцифрено число този месец за първи път от май 2022 г. насам, подхранван от по-слабата квача.

Латинска Америка
Двуседмичният доклад за инфлацията в Мексико в понеделник е предпоследният набор от показания преди заседанието на Banxico през май, на което може да се обсъжда задържане на лихвения процент.

Coming Data
Инфлацията в Мексико започва бавно да се връща към целта

Резултатите от февруарския индекс на БВП на Аржентина вероятно ще бъдат отрицателни, тъй като рекордната суша в страната унищожава милиони площи с царевица, пшеница и соя, които са най-големите експортни продукти на страната.

Най-широкият измерител на инфлацията в Бразилия може да се забави до петгодишно дъно, докато показанията на основния индекс на потребителските цени в средата на месеца може да отбележат рязък спад поради базовия ефект.

Седмицата завършва с натоварен петък: Бразилия публикува данни за БВП за февруари и за безработицата през март, докато Чили съобщава шест отделни показателя за март - сред тях производство, продукция, продажби на дребно - като всички те вероятно ще останат отрицателни.

Експресните данни за БВП на Мексико може да покажат, че тримесечното производство се е увеличило през първото тримесечие след три последователни по-ниски стойности. Анализаторите в предишното проучване на централната банка сред икономистите повишиха прогнозата си за растежа през 2023 г. до 1,43% от 1,16% месец по-рано.

Coming Data
Колумбия запазва основния лихвен процент, прекъсвайки рекорден цикъл на повишения. Прогнозата е централната банка да задържи нивото от 13% след 13 поредни увеличения на лихвения процент

Според консенсуса колумбийската централна банка Banco de la Republica ще сложи край на рекорден цикъл на затягане на лихвените проценти, като задържи основния си лихвен процент на 13%. 

Централните банки на Бразилия, Чили и Перу приключиха с повишаването на лихвените проценти, а политиците на Banxico може да последват примера им през май.