Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Шоково вдигане на лихвите по ипотечните кредити едва ли ще има у нас

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, Светът е бизнес, 02.05.2023

21:01 | 2 май 2023
Обновен: 09:48 | 3 май 2023
Автор: Николета Рилска

Видяхме затягане на корпоративното кредитиране у нас, то се вижда още от миналата година и продължава и сега. При имотното кредитиране банките са склонни да пипат изключително прецизно. Шоково вдигане по съществуващи и нови кредити едва ли ще видим. Някои банки, които предлагат много атрактивни лихви по кредитите, имат немалък резерв от една до три години, може и повече – да оставят тези кредити да работят на загуба за тях само и само да няма сътресение на пазара. Тоест, може да видим първоначално повишаване на лихвите, но само по новоотпуснатите кредити – да се забави новото отпускане на кредити. На съществуващи кредити трудно ще има повишаване на лихвите. Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира темата в контекста на решението на Българска народна банка, което беше обявено на нейния уебсайт, да увеличи основния лихвен процент от 1 май до 2,77%.

Ваньов коментира и изискванията на БНБ за повишаване на минималните задължителни резерви на банките. Според него банката използва единственият си лост да изтегли ликвидност от пазара на фона на високата инфлация в страната. „Опитът тук по-скоро е фасаден. Ако прекалиш с изтеглянето на ликвидност, може да се предизвика пазарен шок. БНБ пипа съвсем тънко там, но рискът е асиметричен“, посочи Ваньов.

„Големите банки в България са защитени от този риск, те са свръхликвидни... Проблемът са малките банки – извън топ пет, топ седем, които са по-малко ликвидни. Ако има проблем, той е вероятно да бъде там... Надали ще видим фалит на банки или някакъв шок след това повишаване на МЗР. Кадифена е ръкавицата на БНБ и по-скоро очакваме забавящата се инфлация да я видим и при нас“.

Друга тема от деня, на която Ваньов се спря, е предложението на кабинет на коалицията „Продължаваме Промяната“-„Демократична България“.

„В момента има шанс за редовно правителство на 50%. Това е в пъти повече спрямо предишните два парламента, дори взети заедно“.

Гостът коментира и придобиването на First Republic Bank в САЩ от JPMorgan. По негови думи това е много добре планиран ход още от момента, в който се случиха първите разклащания с банката.

„Сделката никак не е зле за JPMorgan. Te имат потенциала да реформират портфейла от ипотечни кредити и взимат една нелошо капитализирана банка“.

Според Ваньов няма паника на пазарите. „Няма кой знае каква корекция на имотния пазар, дори в САЩ, въпреки лихвите. Има плато на цените, търсенето пада, но няма нищо страшно. Регулаторната екосистема в САЩ знае много добре какво прави“, заяви той.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.