Бахамските власти са конфискували активи на FTX за 3,5 млрд. долара

В рамките на часове след като FTX подаде молба за обявяване в несъстоятелност, от борсата бяха откраднати токени на стойност около 372 млн. долара

12:10 | 30 декември 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Властите на Бахамските острови поеха контрола върху цифрови активи на FTX Digital Markets на стойност 3,5 млрд. долара малко след като тя подаде молба за защита от фалит по глава 11 въз основа на информация, предава Bloomberg като се позовава на информация предоставена от основателя Сам Банкман-Фрийд.

Бахамската комисия по ценните книжа иззе цифровите активи на FTX, оценени на повече от 3,5 млрд. долара към 12 ноември, позовавайки се на риск от "неизбежно раздробяване" на активите поради опасения, сигнализирани от Банкман-Фрийд, които включват кибератаки срещу борсата, се казва в изявлението на регулатора.

В рамките на няколко часа след като FTX подаде молба за обявяване в несъстоятелност на 11 ноември, от борсата бяха откраднати токени на стойност около 372 млн. долара, според документите за несъстоятелност. Според фирмата за блокчейн проучвания Nansen FTX е отбелязала отлив на токени за близо 700 млн. долара в рамките на 24 часа.

Бахамската комисия по ценни книжа заяви, че цифровите активи са под неин "изключителен контрол" временно, докато Върховният съд на страната не разреши на регулатора да ги върне обратно на клиентите и кредиторите, които ги притежават, или на съвместните ликвидатори. Това би могло да осигури облекчение за някои клиенти на FTX, след като настоящият ѝ главен изпълнителен директор Джон Джей Рей III, наблюдаващ преструктурирането, предупреди, че международните клиенти могат да загубят повече средства от американските си конкуренти.

Властите на Бахамските острови проучват внимателно мрежата от връзки между фалиралата FTX.com, която е регистрирана на местно ниво като FTX Digital Markets Ltd., и нейната фирма за търговия Alameda Research.

Министерството на правосъдието на САЩ е започнало да разследва кражбата на активите, което е отделно от делото за измама срещу Банкман-Фрийд, съобщи Bloomberg news.

Върховният съд на Бахамските острови предложи на Комисията да окаже законосъобразно съдействие при споделянето на информация, свързана с цифровите активи на FTX, с длъжници от САЩ и техни представители, добави регулаторът.