Някогашните фенове на криптовалутите напускат след колапса на FTX

Провалът е последната капка за мнозина, които прегърнаха криптовалутите по време на пандемията

14:02 | 19 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Купуването на крипто беше изключително весело, когато всичко вървеше добре. Сега много някогашни фенове излизат от сектора.

Тази година донесе криза след криза, повдигайки въпроси относно дългосрочните перспективи на индустрията. Два големи кредитора, Voyager Digital и Celsius Network, подадоха молба за банкрут това лято. Цената на биткойн се срина с около 75% от пика си в края на миналата година. За някои търговци неотдавнашният колапс на криптоборсата FTX – който повлича надолу други фирми – беше последната капка.

Мениджърите на активи на криптофондове можеха само да гледат как инвеститорите изтеглят почти 20 милиарда долара през ноември, или близо 15% от общите активи под управление, според изследователската фирма CryptoCompare. Това доведе колективния AUM на мениджърите на фондове до най-ниската точка от близо две години. В същото време, много дребни инвеститори продължават да остават на сравнително скучния фондов пазар, въпреки загубите и там, пише The Wall Street Journal.

Денис Дрент, бивш изпълнителен директор в компания за застраховане на домашни любимци, каза, че е навлязъл на криптопазара миналия декември, когато нещата изглеждаха много различно. Той все повече се тревожеше, че рекордът на фондовия пазар скоро ще изчезе и беше разочарован от това колко малко генерират инвестициите му в облигации.

Горе-долу по това време той попада на интервю с привърженика на биткойн Майкъл Сейлър по Fox News.

„Той ме убеди, че не можете да губите“, каза Дрент, който живее в Южна Калифорния, пред WSJ.

Няколко седмици по-късно той изля около $25 000 в Grayscale Bitcoin Trust. Той дори получaва одобрение от своя финансов съветник.

Схемата не проработи. Дрент излиза ор крипто през май, поемайки около 50% загуба. В този момент цените на криптовалутите вече падаха бързо. Но същото беше и с акциите и облигациите, необичайно съчетание, което отразява широката несигурност.

Дрент каза, че е трябвало да знае, че трябва да избягва пазар, който е толкова слабо регулиран и който не разбира напълно: „Не бях достатъчно предпазлив.“

Използването на крипто експлоадира през последните няколко години, както и цените на крипто, като биткойн скочи от приблизително $9 000 в началото на март 2020 г. до около $68 000 в своя пик през ноември 2021 г.

Търговци-новобранци, заключени у дома по време на пандемичните блокирания, изтегляха приложения, които улесняваха закупуването на крипто с няколко докосвания на телефоните им. Някои прегърнаха активна търговия, навлизайки и излизайки от различни криптовалути. Други смятаха, че поемат по-безопасен път, като паркират своите криптопритежания в компании, които предлагат в замяна невероятни печалби.

Делът на домакинствата в САЩ, които някога са прехвърляли средства в свързана с криптовалута сметка, скочи до 13% към юни 2022 г. спрямо 3% преди 2020 г., според данни на JPMorgan Chase Institute. Изчислено е, че много нови инвеститори са се насочили към крипто за първи път миналата година, като активността сред новите потребители е достигнала своя връх по времето, когато цените на биткойн се повишиха през ноември. Оттогава активността спадна.

Докато цените на криптовалутите скачаха, компаниите за финансови услуги пускаха нови продукти и услуги, за да позволят на обикновените инвеститори да добавят крипто към своите спестявания. Част от този ентусиазъм намаля.

„Добавянето на нови клиенти се забави... защото доверието в индустрията беше накърнено“, каза Крис Клайн, съосновател на Bitcoin IRA, която позволява на инвеститорите да търгуват с крипто чрез пенсионни сметки.

Влошавайки нещата, много хора последваха стадото и купиха крипто едва когато цените се покачиха.

JPMorgan изчислява, че много инвеститори, които са прехвърлили пари в крипто сметки, са го направили, когато цените са били много по-високи, отколкото са сега. Това означава, че много инвеститори вероятно седят на загуби.

Разбира се, много криптотърговци казват, че задържат или се опитват да купят спада на криптовалутите. Някои правят това, защото вярват в крипто като канал за промяна на глобалните финанси. Други просто нямат нужда от парите скоро.

Стивън Джоунс, на 28 години, казва, че е започнал да купува криптовалути, когато е бил в колежа. Джоунс отбеляза някои победи, но започна да изпитва съмнения през последната година, така че продаде някои позиции. Сключването на брак през юни го накара да погледне по-отблизо финансите си, разказва той пред WSJ.

Накрая той реши да осребри оставащите си притежания през октомври. Когато видя как FTX се срива малко след това, той изпита облекчение, че вече е ликвидирал своето крипто.

FTX „определено малко ми отвори очите“, каза Джоунс, който работи в областта на финансите и е базиран в Хюстън. „Всъщност не виждам толкова много дейност с добавена стойност, колкото беше обещано първоначално.“

26-годишният Ник Торико имаше около 10 000 долара главно в биткойни, Ethereum и VeChain във Voyager, когато компанията обяви фалит през юли, и не знае дали ще види отново всички тези пари.

След като се потопи в криптовалутите преди няколко години, той се отказа от част от търговията си, особено с по-малки монети.

Торико каза, че се радва, че е диверсифицирал притежанията си и не е излял всичките си пари в крипто. Той държи повече в брой в инвестиционната си сметка. Той е направил някои борсови сделки с пари назаем и може да се сблъска с изискване за маржин, ако акциите на някои от неговите компании паднат още повече.

Все пак Торико, който работи в сферата на финансите, каза, че остава оптимист за блокчейн технологията и очаква по-голяма регулация на крипто, което според него ще помогне на индустрията. Той все още държи биткойн и етер, двете най-големи криптовалути, и планира да продължи да купува редовно.

„Много лоши актьори бяха разобличени“, каза Торико. „Най-големият ми урок е да бъда търпелив и да не се опитвам да правя бързи пари.“