Замесените в скандала с FTX трудно ще влязат в ролята на невинни жертви

Редица компании се опитват да обвинят борсата за собствените си сривове

18:44 | 16 декември 2022
Автор: Лионел Лоран
Сам Банкман-Фрайд, съосновател на FTX Trading. Снимка: Bloomberg
Сам Банкман-Фрайд, съосновател на FTX Trading. Снимка: Bloomberg

Криптоиндустрията претърпя много бумове и спадове през краткия си живот, но никога не ѝ се беше случвало нещо подобно. Сам Банкман-Фрийд е обвинен от американския регулатор за ценни книжа в организиране на продължила години измама, която е отклонила милиарди долари на клиентите от непрозрачната и офшорна борса FTX към вече фалирала търговска империя, пише за Bloomberg Лионел Лоран.

Възмущението сред приблизително един милион кредитори на FTX е разбираемо, както и опасенията на инвеститорите, които започнаха да теглят средствата си от други криптоплатформи като Binance. Банкман-Фрийд се опита да се представи като наивен 30-годишен, но всеки ден се появяват нови доклади за сложни вътрешни инструменти, използвани за подпомагане на печалбите на Alameda.

По-малко разбираемо обаче е желанието на някои играчи да се представят като жертви на измамата, въпреки че са работили с FTX като достоверен контрагент.

Те включват субекти, които сами потънаха преди месеци – като хедж фонда Three Arrows Capital, чийто съосновател наскоро обвини FTX в заговор, за да го срине; и криптокредитора Voyager Digital, който заяви, че е „шокиран, недоволен и ужасен“ от колапса на FTX. (През септември Voyager се съгласи да бъде спасена от фалит от FTX.)

Междувременно Silvergate, която е предоставяла банкови услуги на FTX и Alameda, сега е в полезрението на трима американски сенатори. Те настояват за информация за прехвърлянето на средства между двете организации. Представители на Silvergate посочват, че банката е била жертва и обещават пълно сътрудничество.

Причинно-следствената връзка на някои от тези твърдения е малко иронична. Сривът на Three Arrows Capital и Voyager започна в резултат на загубата на доверие в криптопазара след колапса на стейбълкойна Terra. Огромни части от криптопазара се сринаха много преди крайно празните обещания на FTX за спасяване.

По-големият проблем е, че това са сложни финансови институции, чиято работа е да управляват риска от контрагента. Дори и без да са ясни подробностите около предполагаемата измама на Банкман-Фрийд, се знаеше, че FTX е офшорна борса на Бахамските острови, чиито приходи идват предимно от инструменти за търговия, които са незаконни в САЩ.

Налице обаче бяха твърде много алчност и недостатъчно страх. Съоснователят на Three Arrows Capital Кайл Дейвис твърди, че неговият фонд първоначално е бил скептичен към FTX, но в крайна сметка е използвал борсата, отчасти поради нарастващото одобрение на инвеститори на рисков капитал като Sequoia. И все пак е по-вероятно тези големи криптоборси да са станали невъзможни за пренебрегване заради огромния им растеж и успехът в привличането на колосални количества клиентски средства във високорискови продукти. FTX помогна на Silvergate да увеличи депозитите на клиентите си в дигитални валути до от 1,2 милиарда долара до 14 милиарда долара в рамките на година.

В епоха, когато предполагаемите хедж фондове наливат пари в web3 гейминг и DeFi (децентрализирани финанси), а не в действителни убежища, наистина ли е „черен лебед“ измамата на FTX, наскоро попита Дейвис в подкаст с финансиста Хю Хендри. За индустрия, която е по-млада от iPhone, където млади милиардери могат да обяснят бизнесите си с теории, изключително наподобяващи на Понци схема – може би не. Както Хендри лаконично отговори: "такъв е животът".

Шансовете криптопазарите някога да преминат отвъд спекулативните бумове и спадове ще бъдат минимални до несъществуващи без повече смирение, прозрачност и по-силни мерки за борба с измамите както от регулаторите, така и от участниците на пазара. Това изисква равносметка за всички институции в сектора, които днес представят FTX като непредсказуем еднократен случай на иначе здрав пазар.