Сам Банкмън-Фрийд арестуван на Бахамските острови

Сю Кийнън, Bloomberg

09:30 | 13 декември 2022
Обновен: 16:25 | 13 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Бившият директор на FTX Сам Бакмън-Фрийн бе арестуван на Бахамските острови след като САЩ повдигна криминално обвинение срещу него. Прокурор от Ню Йорк каза, че арестът е направен по молба на американското правителство. През ноември над 100 свързани с FTX фирми обявиха фалит и Банкмън-Фрийд е разследван за редица евентуални нарушения на закона.

Bloomberg научи, че SpaceX на Илон Мъск предлага да продаде акции на инсайдъри от частната компания по 77 долара едната. Това би оценило компанията на около 140 млрд долара, много над от оценката от юли на 127 млрд долара. През ноември Bloomberg News съобщи, че SpaceX преговаря за набиране на нов кръг финансиране на цена от около 85 долара за акция.

Продажните цени на жилищата в Нова Зеландия се сринаха през ноември. Продажбите паднаха с 36% за година, макар че записват почти 8% месечен ръст. Институтът по имотите каза, че жилищата са средно 12,4% по-евтини, около 517 хиляди щатски долара и че това се дължи на ръста на лихвите и тревоги за икономиката, които създават несигурност на пазара.

Учените в Калифорния обявиха за пробив в технологията на ядрения синтез. Bloomberg научи, че за пръв път са произвели повече енергия, отколкото е нужна за реакцията на синтез. Това е станало в Националната лаборатория край Сан Франциско. Резултатите се смятат за постижение, но все още има години работа за постигане на надеждна технология на ядрен синтез.