Binance, сам на върха след FTX, буди криптострахове, че е "твърде голям, за да рухне"

След FTX доверието в прокламациите на криптомилиардерите се влошава по-бързо от стойността на техните токени

17:30 | 17 декември 2022
Автор: Майкъл П. Реган,Юеки Янг 
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сега, след като изпадането в немилост на Сам Банкман-Фрид е приключило, нараства безпокойството около господството, което Binance на неговия конкурент Чанпен Джао заема на пазара на криптовалути.

Притесненията отново изплуваха на повърхността в петък, когато счетоводната фирма Mazars Group спря работата за Binance и други криптофирми по докладите, които трябва да докажат, че компаниите разполагат с необходимите резерви, необходими за покриване на евентуален скок на тегленията на клиенти.

Джао, който се подвизава с инициалите си CZ, многократно е настоявал, че Binance не злоупотребява със средствата на клиентите, както се твърди, че е направила FTX, и че неговата борса може да обработи каквото и да е количество тегления. Binance има по-дълъг опит от FTX, което доказва, че е успяла да преживее предишни "крипто зими", включително повече от 80% спад на Биткойн от декември 2017 г. до края на 2018 г.

Все пак това бяха няколко трудни дни. Ходът на Mazars заплашва да замъгли счетоводната картина, която мнозина вече намират за непрозрачна - наистина вероятно липсата на увереност на пазара от докладите на Mazars за "доказателство за резерви" е накарала фирмата да спре цялата си подобна работа. Телевизионна изява по-рано през седмицата, при която CZ бе засипан с въпроси относно финансовата стабилност на Binance, даде на критиците повод за пореден рунд от закани.


Среща на върха на Седмицата на блокчейн в Париж. Чанпен "CZ" Джао Снимка: Бенджамин Жире/Bloomberg

Дори за тези, които привидно подкрепят CZ и неговата борса, пазарното превъзходство на Binance след срива на FTX не се отразява добре на индустрията, която проповядва децентрализация. Слабостта на цените на криптовалутите, която последва заглавията за компанията на CZ тази седмица, засилва опасенията, че Binance се е превърнала в "твърде голям, за да рухне" играч на пазар, при който, за разлика от традиционните финанси, няма кой да спре потенциален провал, да предложи спасителен план или да успокои евентуална зараза.

"Не смятам, че Binance се опитва да предизвика проблеми, но тази организация сега представлява риск за всички нас", заяви Марк Лури, главен изпълнителен директор и съосновател на Shipyard Software, разработчик на децентрализирани борси. "Винаги, когато един играч контролира значително количество от обема, има много потенциални системни рискове".

Тъй като империята FTX на Банкман-Фрид се срина до фалит и 30-годишният бивш милиардер смени луксозен пентхаус с килия в затвора на Бахамите, Binance увеличи пазарния си дял до 52,9%, което е най-големият му дял в историята, и повиши дела си в търговията с деривати до 67,2%, според CryptoCompare.

Доминиращата позиция на Binance стана актуална по време на изслушването в сенатската комисия за FTX в сряда, като сенаторът от Тенеси Бил Хагерти заяви, че хипотетичен подобен взрив от страна на борсата CZ би се оказал "катастрофален за индустрията на криптовалутите и би се превърнал в катастрофа за всички потребители, които използват тази индустрия".

От своя страна CZ от Binance настоява в туитове и публични изявления, че няма количество клиенти, което да окаже натиск върху компанията. Тази увереност беше поставена на изпитание тази седмица на фона на струпването на искания за оттегляне от клиенти. Монетата BNB на Binance, местният токен на борсата, също беше силно засегната, като от понеделник насам спадна с около 20%.

Днес видяхме някои тегления (нетно 1,14 млрд. долара). Виждали сме това и преди. В някои дни имаме нетни тегления, а в други - нетни депозити. За нас всичко си върви както обикновено.

В имейл от петък говорител на Binance заяви, че въпреки нетните тегления на стойност 6 млрд. долара между понеделник и сряда, "успяхме да ги изпълним, без да нарушаваме темпото". Говорителят заяви, че Binance не инвестира средства на потребителите, държи криптовалутите на клиентите в отделени сметки и всички активи са обезпечени 1 към 1. Binance също така поддържа фонд за спешни случаи в размер на 1 млрд. долара, за да защити потребителите в екстремни ситуации, добави говорителят, а капиталовата ѝ структура е без дългове. 

CZ обича да приписва голяма част от новопоявилото се внимание на типа необоснован "FUD" - страх, несигурност и съмнение - който преследва криптовалутите от самото начало. Но е малко вероятно облаците да се разсеят за него скоро.  

Дори и докладът на Mazars за резервите на Binance да не отговаря на изискванията за пълен одит и да не успее да укрепи изцяло доверието, оттеглянето на счетоводната фирма оставя CZ без експерт от трета страна, който да подкрепи собствените му думи. А в обстановката след FTX доверието в прокламациите на криптомилиардерите се влошава по-бързо от стойността на техните токени.

Говорителят на Binance заяви, че борсата проучва как би могла да осигури допълнителна прозрачност, за да покаже на потребителите, че активите им съществуват в блокчейн, и търси друга счетоводна фирма, която да работи с нея, за да покаже доказателства за резервите си. Това може да се окаже трудно: Късно в петък Wall Street Journal съобщи, че BDO, която наскоро гарантира резервите на стабилния гигант Tether, преразглежда работата си за криптокомпании.

Правителствен контрол
Binance може и да се окаже неуязвима за типа масови бягства, които сринаха FTX и други фирми тази година, но CZ все още е изправена пред правни рискове и правителствен контрол, които могат да прераснат в екзистенциални заплахи за бизнеса. 

Миналата година Bloomberg съобщи, че Binance е проверявана за пране на пари и данъчни престъпления от Министерството на правосъдието и Службата за вътрешни приходи. През 2020 г. Chainalysis Inc. - фирма за блокчейн криминалистика, сред чиито клиенти са федералните агенции на САЩ, заключи, че сред проучените от нея трансакции през Binance са преминали повече средства, свързани с престъпна дейност, отколкото през която и да е друга криптоборса.

Разногласията между прокурорите забавят приключването на разследването на Министерството на правосъдието, съобщи Reuters в понеделник, позовавайки се на хора, запознати с въпроса. Някои прокурори, участващи в делото, смятат, че правителството разполага с достатъчно доказателства, за да повдигне наказателни обвинения срещу ръководителите на Binance, включително CZ, се казва в доклада, докато други искат да прегледат повече доказателства. "Binance е установила ясни бизнес практики, за да гарантира, че оперираме в световен мащаб по начин, съответстващ на нормативните изисквания", заяви говорител на компанията в петък.  (CZ е работил в Bloomberg LP, компанията майка на Bloomberg News, от 2002 до 2005 г.)

Междувременно светът на криптовалутите също така е вперил лазерно око в перспективата, че делото за фалит на FTX може да доведе до усилия за връщане на 2,1 млрд. долара, които FTX плати, за да изкупи обратно дела на Binance в компанията на Банкман-Фрид, голяма част от които бяха платени в токена FTX, чиято стойност оттогава спадна.  "Може би искам от Мадоф да си върне тези постъпления", заяви пред сенатската комисия Кевин О'Лиъри, телевизионната личност от "Танкът на акулите", който има милиони долари в криптовалута от платено спонсорство, заключени в FTX. 

Запитан по време на интервю за CNBC в четвъртък дали е готов да върне тези 2,1 млрд. долара, отговорът на CZ бе: "Мисля, че ще оставим това на адвокатите". Това предизвика нова серия от туитове от крипто галерията, които се фокусираха върху неговата уклончивост. Само времето ще покаже дали те са били просто още един фалшив сигнал.