SEC поиска експозициите към фалирали крипто фирми

Вони Куин, Bloomberg

10:40 | 9 декември 2022
Обновен: 12:39 | 9 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Комисията по ценни книжа и борси в САЩ настоява публично търгуваните компании да оповестяват експозицията си към  фалирали компании за дигитални активи като FTX. Оповестяването ще се отнася пряко за  компаниите, които включват дигитални активи в своя бизнес. Въпреки това публикуваните в четвъртък насоки показват, че оповестяванията могат да се отнасят до всяка компания със значителна експозиция към крипто пазара.  

Bloomberg научи, че новият директор на FTX Джон Рей и адвокати по несъстоятелност са се срещнали с федерални прокурори на Манхатън. Въпреки че подробностите за срещата не бяха предоставени, това предполага потенциално припокриване между криминалното разследване и това по несъстоятелност на FTX и бившия изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд. Екипът на Рей пресява отломките от компанията, за да спаси активи, за да плати на някои кредитори.

Бившият перуански президент Педро Кастийо е изпратен в предварителен арест за една седмица. Сваленият лидер е застрашен с до 20 години  затвор, ако бъде признат за виновен в подстрекаване на бунт. Той беше свален от власт в сряда заради опита си да разпусне конгреса и беше задържан на улиците на Лима, докато се опитваше да стигне до мексиканското посолство, за да избяга от Перу. Мексико заяви, че ще предостави убежище на Кастийо, ако такова бъде поискано .

Южнокорейските законодатели одобриха мярка за преразглеждане на начина, по който страната определя възрастта на хората. Това означава, че всички южнокорейски граждани ще бъдат с една или две години по-млади от следващия юни. При сегашната система, новородените се считат на една година. Това предизвиква объркване у дома и в чужбина, особено при правни въпроси. Северна Корея вече прие световния стандарт през осемдесетте години на миналия век.

САЩ ще започнат първи кръг на преговорите в Австралия тази седмица, за да се изработи Индо-тихоокеанска икономическа рамка. В стремежа да се противодейства на китайското влияние, американски официални лица ще се срещнат с представители на 14 страни членки, представляващи 40% от световния БВП. Те ще се стремят към напредък в области като улесняване на търговията и селското стопанство. Някои американски законодатели и бизнесмени критикуват Индо-тихоокеанската икономическа рамка (IPEF) за това, че не са намалили митата.