Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Двама от най-близките сътрудници на Банкман-Фрийд са признали за измами във FTX

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 22.12.2022 г.

12:25 | 22 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Съоснователят на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрийд кацна в САЩ късно в сряда, за да се изправи пред редица наказателни обвинения точно когато двама от неговите дългогодишни сътрудници обявиха, че си сътрудничат с прокурорите. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Разкритието, че Каролайн Елисън, бивша ръководителка на Alameda Research, и Гари Уан, бивш главен технологичен директор на FTX, са се признали за виновни за измама и работят с федерални служители, изследващи срива на криптоборсата, е зловещ знак за Банкман-Фрийд. 30-годишният е изправен пред обвинение по осем точки в Ню Йорк.

Очаква се Банкман-Фрийд да се яви за първи път пред федералния съд в Манхатън в четвъртък. Адвокатите му може да поискат гаранция.

Американските власти провеждат мащабно разследване на грандиозния срив миналия месец на FTX, която някога беше една от най-големите криптоборси в света, и тясно свързаната търговска фирма Alameda Research. Съобщението, че Елисън и Уанг са се признали за виновни, засилва натиска върху Банкман-Фрийд и други ръководители, които все още не са обвинени.

Банкман-Фрийд е обвинен, че е играл основна роля в бързия срив на FTX и е скрил проблемите на криптоборсата от обществеността и инвеститорите. Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съобщи, че той е използвал парите на инвеститорите, за да купува недвижими имоти за себе си и семейството си. 30-годишният американец може да бъде осъден на доживотен затвор.

Елисън се призна за виновна по седем обвинения. Уан се е признал за виновен по четири.

SEC твърди, че двамата са участвали в многогодишна схема за измама на инвеститорите в FTX. Между 2019 г. и 2022 г. Елисън - по указание на Банкман-Фрийд - е манипулирала цената на родния токен на FTX FTT, като е закупувала големи количества на свободния пазар, става ясно от жалбата на SEC.

Регулаторът на ценните книжа също така заяви, че Елисън и Уан са знаели или е трябвало да знаят, че Банкман-Фрийд лъжливо рекламира FTX като безопасна платформа за търговия с криптовалути, като в същото време неправомерно прехвърлят средства на клиенти от FTX към Alameda.

Според запознати петият завод на Tesla за електрически автомобили ще бъде построен близо до Монтерей, каза още Попов. Милионният град в североизточната част на Мексико е близо до границата с Тексас и вече е дом на повече от 4200 чуждестранни компании, сред които много от автомобилната индустрия, като Mercedes-Benz, General Motors и Hyundai. Все още не са известни подробности за това какъв тип превозни средства ще се произвеждат в Мексико и колко средства ще похарчи Tesla. Според статия на мексиканския вестник Reforma първоначално Tesla възнамерява да инвестира от 800 млн. долара до 1 млрд. долара.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.