Сблъсъците около фалита на FTX стават глобални и вече намесиха Кипър и Турция

По света избухват спорове за това кой контролира паричните средства и криптоактивите на неплатежоспособната компания

19:50 | 5 декември 2022
Обновен: 12:30 | 6 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Колапсът на борсата за криптовалута FTX предизвика спорове между чужди правителства и нейният нов главен изпълнителен директор за САЩ Джон Дж. Рей III, пише Тhe Wall Street Journal.

В Кипър регулаторът на ценните книжа на страната се оплаква, че решението на Рей да обяви FTX в несъстоятелност е възпрепятствало разследванията и не позволява на европейските клиенти да получат парите си обратно. Длъжностни лица на Бахамските острови, където FTX премести централата си миналата година, обвиняват Рей в неверни изявления и предполагат, че екипът му е мотивиран от перспективите да спечели солидни юридически хонорари. В Турция властите конфискуваха активите на местното дъщерно дружество на FTX, навреждайки на усилията на Рей да включи активите на FTX в процеса по фалит в САЩ.

Подобни спорове отразяват разминаването между глобалните стремежи на криптовалутите и твърдата реалност на закона, чиито правомощия често не се простират извън границите на една нация. Поддръжниците казват, че трансграничният характер на крипто прави изпращането на пари до някого от другата страна на света толкова лесно, колкото изпращането на имейл, а много крипто фирми са предложили услугите си на клиенти по целия свят и са установили централи в офшорни юрисдикции. Но законите, предназначени да защитят клиентите, когато нещата се объркат - и по-специално режимът на фалит - са дълбоко обвързани с националните граници и трансграничното сътрудничество никога не е гаранция.

Освен това фалитът на никоя крипто компания до момента не е бил с по-глобален обхват от този на FTX. Първоначалната петиция за фалит на компанията изброява повече от 130 филиала в страни, вариращи от Канада до Гана и Япония. FTX е направила около 95% от приходите си извън САЩ, според финансовите отчети, прегледани от The Wall Street Journal, и служители на FTX.

Резултатът от международните спорове ще определи как клиентите на FTX могат да възстановят част от милиардите долари липсващи средства, които им се дължат. Регулаторите в различни страни са нетърпеливи да гарантират, че техните граждани ще бъдат обезщетени. Неравномерен резултат може да доведе до това, че някои клиенти ще получат всичките си пари обратно, докато други ще получат центове на долар.

Говорител на субектите на FTX, които са подали заявление за фалит, каза, че след поемането на контрола длъжниците са установили отношения на сътрудничество с много регулатори в юрисдикциите, където FTX е оперирала, и работят с шепата регулатори, които са поели принудителни действия, тъй като дружеството е обявено в несъстоятелност.

На 28 ноември председателят на Кипърската комисия по ценни книжа и борси изрази загриженост относно процеса на банкрут в писмо до Рей. Европейското подразделение на FTX, FTX EU Ltd., беше лицензирано в Кипър, позволявайки на крипто борсата да предлага услуги на други места в единния пазар на Европейския съюз.

Председателят на регулатора Джордж Теохаридис написа, че неговата агенция разследва FTX за потенциални нарушения на законите за ценните книжа. Но тъй като европейският персонал на FTX не можа да получи достъп до данни от търговската платформа на борсата – сега контролирана от Рей – кипърската агенция не можа да получи информацията, необходима за своето разследване, нито може да отговори на искания от други европейски регулатори, извършващи своите собствени запитвания, пише Теохаридес.

Към 15 ноември FTX EU има 47 милиона евро клиентски средства, каза Теохаридес. Кипърският регулатор на ценните книжа нареди на компанията да върне парите на клиентите, но компанията не успя да изпълни това, тъй като банковите ѝ сметки са замразени от процеса по фалит в САЩ, каза председателят.

Теохаридес също напомни на Рей, „че незаконното използване на клиентски средства може да представлява криминално престъпление“.

„Приоритетът на CySEC е да защитава инвеститорите, докато тези разследвания продължават, и да гарантира надлежното връщане на клиентските средства“, каза говорител на агенцията.

Рей също се оказа хванат в дипломатически спор с регулаторите на Бахамските острови, които се опитаха да управляват несъстоятелността на FTX сами.

На 10 ноември Комисията по ценните книжа на Бахамските острови започна стъпки за ликвидиране на FTX Digital Markets, звеното, контролиращо международния обмен на компанията. По-късно ликвидаторите наредиха прехвърлянето на криптоактивите на единицата в дигитален портфейл, контролиран от бахамското правителство.

Това не се хареса на Рей, чиито адвокати на практика обвиниха служители на Бахамските острови в кражба и казаха, че крипто активите, взети от бахамците, трябва да принадлежат на FTX бизнеса, който той контролира в момента. В съдебни документи те цитираха „достоверни доказателства, че правителството на Бахамските острови е отговорно за насочването на неоторизиран достъп... с цел получаване на цифрови активи“.

Бахамското правителство контрира, че Рей отправя неоснователни обвинения и каза, че ще продължи със закриването на борсата на FTX. Длъжностни лица на Бахамските острови поставиха под въпрос мотивите и способността му да ръководи.

„Възможно е перспективата за многомилионни хонорари да стимулира правната им стратегия и невъздържани изявления“, каза главният прокурор на Бахамите Райън Пиндер по време на скорошно телевизионно обръщение.

Бившият главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд, който е изправен пред множество разследвания за загуба на милиарди долари в клиентски средства, изглежда застава на страната на бахамските служители. Той каза, че не е възнамерявал да извърши каквато и да е измама и не е съзнателно смесил клиентски средства на FTX с Alameda Research, крипто хедж фонд, който той стартира през 2017 г.

Проблеми може да назряват за Рей и в Турция, където регулаторите вече са решили да поемат контрола върху закриването на вътрешното дъщерно дружество на FTX. На 19 ноември Рей каза, че FTX е идентифицирала редица дъщерни дружества със ценни франчайзи, които могат да бъдат продадени, за да съберат пари за кредиторите на компанията. Едно от тях беше изцяло притежаваното от FTX турско дъщерно дружество, FTX Turkey Teknoloji Ve Ticaret AS, където компанията откри близо 3,1 милиона долара активи, когато подаде молба за банкрут, според съдебни документи.

Четири дни по-късно обаче съветът за финансови престъпления към Министерството на финансите на Турция заяви, че е конфискувал активите на FTX Turkey по подозрение, че депозитите на клиенти са били прехвърлени или взети в чужбина чрез измамни транзакции и че несъществуващи криптоактиви са били продадени на клиенти. Главният прокурор на Истанбул започна наказателно разследване срещу Банкман-Фрийд и други хора, свързани с FTX, каза министерството.