Златото има достатъчно причини да блести ярко и през 2021 г.

Очакванията на анализаторите за представянето на благородния метал варират, но в по-голямата си част са оптимистични

18:30 | 3 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

2020 г. може да бъде описана като всичко друго, но не и стабилна година. Глобалната коронавирусна пандемия; ценовата война между Русия и Саудитска Арабия на петролните пазари; продължаващата сага около Brexit; трусовете около предизентските избори в САЩ - всички тези събития станаха факт, преди годината да е приключила, пише Capital.com.

На фона на нарастващата политическа и икономическа несигурност златото се превърна в търсен актив за мнозина инвеститори, които целят да ограничат рисковете и да диверсифицират портфолиото си. Въпросът е дали цената на златото може да достигне нови рекорди, след като се повиши до над две хиляди долара за тройунция през 2020 г.

"Възможно е цената на златото да премине отново прага от две хиляди долара за тройунция и тази вероятност все още е висока, защото дългосрочният тренд на златото е нагоре. Но трябва да се говори за инфлация, трябва да има ръст на цените и най-вече да се ерозира доверието на инвеститорите към парите", смята Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг.

"Стимулите на централните банки и държавните харчове са големи и създават среда за инфлация. Задълбочаване на икономическата криза обаче работи точно обратното и това може да спре ръста на златото за известно време".

"Златото е все още в низходящ тренд от върха си през август, като това е една здравословна корекция. Няма причини да смятаме, че в средносрочна перспектива златото няма потенциал да направи нов връх", добавя Цачев. Той отбелязва, че "трябва обаче да видим катализатор за поскъпването му, като има все още много фактори за продължаване на краткосрочния спад".

След като загуби много от блясъка си и поевтиня до под 1200 долара за тройунция през 2018 г., златото отчете възстановяване през 2019 г., като цената му се повиши с почти 20% и приключи годината на ниво от 1519 долара за тройунция. Ралито продължи и през тази година, като стойността на благородния метал удари 2070 долара за тройунция на 6 август, достигайки исторически връх.

Ръстът беше задвижен от ослабването на щатския долар и нарастващия брой значителни геополитически и икономически събития на глобалната сцена, включително споразумението на Европейския съюз за възстановителен фонд на стойност 750 милиарда евро.

След като доларът започна да се възстановява, цената на златото се завърна на ниво между 1900 и 1950 долара за тройунция през септември. Последва понижение до 1865 долара за тройунция в последните дни на октомври и значителен ръст след президентските избори в САЩ до 1960 долара на 6 ноември. Въпреки това новините за прогрес в разработването на ваксини срещу коронавируса отново понижиха цените на златото до под 1900 долара за тройунция.

Прогноза за цените на златото през 2021 г. и отвъд: може ли благородният метал да поскъпне отново до над две хиляди долара?

Прогнози за

Прогнози за цените на златото през 2021 г. Снимка: Capital.com

"Връщането към нормална работа на световната икономика ще отнеме част от задачата на златото да бъде хеджиращ инструмент в инвестиционните портфейли", смята Цачев. 

Той посочва обаче, че оттеглянето от златото няма да е съществено, защото фокусът е върху реалните лихви и инфлацията. "Затова и няма да има съществено отражение върху търсенето на злато сред инвеститорите на Запад. В Азия е точно обратното – златото е инвестиция, която зависи от икономическия растеж и повече пари в населението в Китай и Индия, означава по-високо търсене на благородни метали", добавя експертът.

Какви са очакванията на инвестиционните банки 

Няма да има промени в политиките на централните банки с началото на новата година, а увеличените случаи на новозаразени с коронавирус са водеща причина инвеститорския интерес към благородния метал да се увеличава. 

Въпреки че през последните седмици прогнозите за растежа на глобалната икономика бяха ревизирани, рискът от забавяне продължава да съществува на фона на третата вълна на пандемията в САЩ и Европа. В същото време и отслабеният долар е допълнителен фактор, който допринася за пооддържане на стабилни цени на ценния метал, а и изобщо на борсово търгуваните стоки. 

В прогнозата си за златото, публикувана наскоро, анализаторите на Goldman Sachs изразиха бичи перспективи за идващата година, като поставиха цел за цената на метала от 2300 долара за тройунция.

“В нашите виждания структурният бичи пазар за златото не е приключил и ще се възстанови през следващата година на фона на очакванията за ускоряване на инфлацията, отслабване на долара и продължаващо увеличаване на търсенето на дребно на развиващите се пазари”, посочват от инвестиционната банка.

“В краткосрочен план може да има трудности за цената на златото да генерира значим импулс в по-висока или по-ниска посока”, посочват от Goldman Sachs.

Citibank също е оптимистична относно представянето на борсово търгуваните стоки в бъдеще. В последната си прогноза за цените на златото анализатори на банката посочват, че цените на благородния метал вероятно ще се повишат до 2200 долара в рамките на три месеца и до 2400 долара за тройунция в период от между шест до 12 месеца.

В своята бележка за цените на златото анализаторите в австралийската ANZ очакват благородният метал да поскъпне до 2200 долара за тройунция до края на 2020 г. и след това цената му да се увеличи допълнително до 2300 долара в началото на 2021 г.

Според HSBC цената на златото ще бъде на ниво от 1965 долара за тройунция през 2021 г.

“Очакваме стабилност в ранната част на годината и може би повече умереност през втората част, но да не забравяме, че очакваната цена е средна, което означава, че тя може да се движи от около две хиляди долара за тройунция до под 1900 долара за тройунция понякога”, посочват експерти на банката.

Очаквания за

Очаквания за цената на златото. Графика: Capital.com

Малко по-мечи са очакванията на Trading Economics, които прогнозират цената на златото да бъде 1852 долара за тройунция в края на това тримесечие и да се понижи до 1749 долара за тройунция в следващите 12 месеца.

Според Цачев "инфлацията и обезценката на парите са най-важният фактор за цената на златото".

"Това е много по-силно от традиционното разбиране, че металите са застраховка на рисковете в икономиката и пазарите. Но и тук се крие най-голямата слабост на златото сега – дефлацията остава на дневен ред и може би е една от причините да спре покачването му през последните месеци", обяснява експертът.

Златото и ролята му на актив убежище

Златото е алтернатива на акциите и облигациите, която много инвеститори използват като актив убежище: актив, който може да запази стойността си във времена на пазарна волатилност или икономическа несигурност, пише The Wall Street Journal. Има няколко различни начина, по които може да се известира в злато - от фючърсни контракти до борсово търгувани фондове, като мнозина инвеститори на Wall Street препоръчват притежанието на поне малък дял злато в портфолиото.

Основната причина за инвестициите в злато е предпазване на портфолиото от волатилност и икономическа несигурност. Тъй като твърде много фактори могат да повлияят на цените, трябва да се отбележи, че цените на златото често са изненадващо волатилни въпреки репутацията му на актив убежище.

Цените на златото обикновено се повишават, когато инвеститорите се тревожат за икономическите перспективи или геополитически рискове, помагайки да се преодолее възможно поевтиняване на акциите във времена на пазарни трусове.

Златото също така може да се използва за хеджиране срещу инфлацията. По-високите потребителски цени значат, че ще са необходими повече долари за покупката на същото количество злато, което насърчава поскъпването на благородния метал. Ускоряването на инфлацията също така значи, че зелените пари отслабват.

Златото може да бъде използвано и като залог срещу понижаване на основните лихви. По-ниските ставки правят златото по-привлекателно, тъй като намаляват очакваната възвръщаемост от държавните облигации.

Злато срещу сребро

През тази година инвеститорите в злато и сребро постигнаха големи успехи, особено като се има предвид възвръщаемостта от двата най-известни благородни метала в света спрямо тази на акциите.

Като инвестиции физическата покупка на злато и сребро си приличат по това, че инвеститорите трябва да плащат за съхранението им. Но има различия, които могат да направят един метал по-подходящ за дадено портфолио от друг.

Ликвидността

“Пазарът на злато е далеч по-ликвиден от пазара на сребро”, посочва Рой Саван, вицепрезидент проучвания в базираната в Ню Йорк CPM Group.

Също така той е по-голям по отношение на стойността на годишните доставки. През 2019 г. пазарът на злато беше оценен на 24,5 трилиона долара - над пет пъти повече от стойността на пазара на сребро в размер на 4,4 трилиона долара, сочат изчисления на CPM.

“Пазарът на сребро е относително по-малко ликвиден със значително по-високо ниво на риск спрямо търговията със злато”, твърди Саван.

Волатилността

Пазарът на сребро е по-волатилен от този на злато, което може да е положително или негативно в зависимост от инвеститора.

За трейдърите, които искат да направят пари от ръстовете в цените, допълнителната волатилност при среброто помага, тъй като тя значи по-големи ценови промени, от които трейдърите могат да опитат да се възползват.

“Най-голямото предимство на среброто е волатилността”, твърди Уилям Ринд, основател и главен изпълнителен директор на GraniteShares.

Среброто се представя по-добре от златото в най-скорошните бичи пазари за златото, показват изчисления на CPM Group. От 2001 до 2011 г. златото поскъпва с 636%, докато цената на среброто се повишава с 904% за същия период. От 1993 г. до 1996 г. златото поскъпва с 28%, а среброто - с 63% в рамките на същия период.

По-голямата волатилност обаче значи и повече риск. През тази година цените на среброто се понижиха далеч повече, отколкото тези на златото, по време на пика на коронавирусната криза.

Диверсификацията

Мнозина инвеститори добавят благородни метали към портфолиото си, тъй като цените на тези активи обикновено не са корелирани с тези на останалите, като акциите и облигациите, което намалява цялостния риск. Когато акциите поевтиняват, благородните метали могат също да поевтинеят, да поскъпнат или цените им да не се променят като цяло.

Когато обаче става въпрос за диверсификация, златото е по-подходящо от среброто.

“Среброто е по-обвързано с бизнес цикъла”, твърди Ринд. Когато икономиката се представя добре, има по-високо индустриално търсене на среброто, така че това може да повлияе на цените. Индустриалното търсене на злато е слабо.

“Златото е по-несвързано и по-некорелирано с всичко”, отбелязва Ринд.

"Среброто се представя по-добре от златото, защото индустриалният му компонент е много по-висок. Цената му отчита търсенето от промишлеността и възстановяването на индустрията в Азия очевидно го поставя по-добра ситуация", посочва Цачев от Елана Трейдинг, като добавя, че "такава среда на по-добро представяне на среброто е позитивна за двата метала".

Златото и биткойн

Подемът на криптовалутите идва за сметка на златото, смятат от JPMorgan Chase & Co. Парите се изливат във фондове за биткойн и излизат от златните фондове от октомври насам - тенденция, която ще продължи в дългосрочен план, тъй като все повече институционални инвеститори заемат позиции в криптовалутите, заявиха стратезите на банката, цитирани от Bloomberg.

JPMorgan е една от малкото банки на Wall Street, която прогнозира голяма промяна на пазарите на злато и криптовалути, тъй като цифровите валути стават все по-популярни като клас активи.

Тенденцията създава проблем за бичи настроените инвеститори в благородни метали през следващите години, ако те преместят дори и малка част от своите средства от златото към криптовалутите.

В краткосрочен план обаче има голям шанс цената на биткойн да стане прекалено висока и златото да се възстанови, казаха от банката. Сигналите за инерцията на биткойна са се влошили, което вероятно ще доведе до продажби от страна на някои инвеститори.

Според Goldman Sachs обаче златото и биткойн могат да съществуват съвместно и макар че интересът към най-голямата дигитална валута може да натежи на част от търсенето на най-стария актив убежище, благородният метал ще запази ролята си, пише Bloomberg.

“Скорошното представяне на златото срещу реалните лихви и долара остави някои инвеститори обезпокоени, че биткойн заменя благородния метал като избор за предпазване от инфлацията”, пишат експерти на банката в бележка. Според тях, въпреки че има известно изместване от златото, “нарастващата популярност на биткойн не е екзистенциална заплаха за статута на благородния метал”.

Цачев също смята, че биткойн не е опасност за ролята на златото като актив убежище. "По-интересното е, когато става дума за доверието в парите и инфлацията", отбелязва той.

"Удвояването на стойността на биткойн идва с периода на слабост на златото, като обяснение за това може да се намери във все по-голямото значение на младите инвеститори. Те предпочитат криптоактивите вместо злато и при същите фактори в сила виждаме отлив на капитали от ценните метали към биткойн. По-малък пазар лесно се „манипулира“ и може да се окаже горчив урок за неопитни спекуланти".

Биткойн се радва на рали през декември, като цената му се повиши до над 23 хиляди долара. Неговият успех предизвика дебат относно това доколко дигиталната валута намалява ролята на златото.

Институциите и заможните инвеститори избягват криптовалутите заради “въпроси по отношение на прозрачността, докато спекулативните залози на ритейл инвеститорите карат биткойн да се представя като рисков актив”, твърдят от Goldman. “Не виждаме доказателства, че ралито при биткойн се случва за сметка на бичия пазар при златото и смятаме, че двата актива могат да съществуват заедно”, добавят от банката.