Очаква се централните банки да увеличат покупките си на злато през 2021 г.

Прогнозите за тази година са покупките на злато да се свият до близо 10-годишно дъно

18:01 | 30 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Очакванията са покупките на злато от централните банки, важен двигател за цената на благородния метал през последните години, да се увеличат през 2021 г. след забавянето тази година, съобщава Bloomberg. 

Citigroup очаква търсенето от централните банки да се увеличи с около 450 тона след спада до 375 тона през тази година, което ще е най-ниското ниво от десетилетие. HSBC Securities очаква слаб ръст до 400 тона спрямо прогнозираните 390 тона през 2020 г. - потенциално второто най-слабо ниво за последните 10 години. 

Търсенето на

Търсенето на злато от централните банки може да се увеличи през 2021 г., но е малко вероятно да достигне предишните върхове. Графика: Bloomberg 

Въпреки че очакванията са далеч от близките до рекорд покупки на над 600 тона злато през 2018 и 2019 г., нарастващото търсене от централните банки ще даде тласък на цената на благородния метал. Русия може да се завърне на пазара през следващата пролет, а Китайската централна банка може да увеличи резервите си след президентските избори в САЩ, посочи Citi в доклад от миналия месец. 

Подобно развитие може да има по-голямо влияние на пазара, ако борсово търгуваните фондове - ключов двигател на търсенето през 2020 г., забавят покупките си на фона на глобалното икономическо възстановяване от пандемията. 

„Въпреки че търсенето на злато в официалния сектор беше доста стабилно през 2019 и 2018 г. и е по-ниско тази година, то не е непременно слабо по отношение на историческите нива“, заяви Джеймс Стил, главен стратег за суровините на HSBC. Той добавя, че влиянието на централните банки не трябва да се подценява, но тази година то отстъпва на ETF-ите и други форми на търсене. 

Цените на златото и дяловете на ETF-ите се повишиха до исторически върхове през 2020 г., след като инвеститорите се насочиха към активите убежища на фона на пандемията, разхлабената монетарна политика и потенциални трусове при фиатните пари. Спот цената на златото се понижи от историческия си връх и се насочи към най-голямата си месечна загуба от 2016 г. насам. 

Колумбия и Узбекистан са сред страните, които намалиха златните си резерви през последните месеци, като Филипините заявиха, че също обмислят продажби на благородния метал. Русия обяви, че ще преустанови покупките си от април, а от над година насам Китай не разкрива ходовете си. 

Въпреки че централните банки са нетни купувачи за 10-та поредна година през 2019 г., търсенето е по-концентрирано, като по-малко банки са добавили злато към резервите си през 2020 г., сочат данни на Световния съвет по златото. Покупките са спаднали с 39% до 233 тона през първото полугодие спрямо същия период на миналата година.

Анализаторът на ценни метали на Standard Chartered Суки Купър също очаква централните банки да останат нетни купувачи на злато, но смята, че покупките ще се свият до 400 тона през следващата година от 417 тона през 2020 г.