Спекулативни ли са ръстовете в цената на златото?

Според някои експерти благородният метал изпълнява ролята си на актив убежище, докато други смятат, че той не се различава от акциите

15:43 | 29 септември 2020
Обновен: 15:44 | 29 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

2020 г. се оказа една от най-добрите години за инвеститорите в злато, като фючърсите върху благородния метал поскъпнаха с почти 24% за годината и достигнаха исторически високо ниво през август, пише в свой анализ The Wall Street Journal. 

Въпреки че скептиците към златото са многобройни, включително Уорън Бъфет и Джон Богъл, събитията от тази година са в подкрепа на онези, които настояват, че финансовата история сочи към неизбежното обезценяване на валути като долара. Според оптимистично настроените инвеститори подобна тенденция значи, че предстои цената на златото да удари нови върхове. 

Златото беше сред основните печеливши от решението на Федералния резерв на САЩ да запази лихвените проценти на исторически ниски нива, за да подкрепи икономиката след шока от Covid-19. 

Перспективата Фед да задържи лихвите близки до нулата в рамките на години и да позволи на инфлацията да се ускори подпомогна преминаването на реалната доходност на отрицателна територия. Това означава, че инвеститорите очакват да загубят пари, имайки се предвид инфлацията, ако те закупят 10-годишни държавни облигации и ги задържат до матуритет. 

В подобна среда паричните мениджъри се насочват към благородния метал заради статута му на актив убежище, който да предпазва инвеститорите на фона на високата волатилност при акциите. 

“Златото има хиляди години история в предлагането на защита срещу неочакваното”, посочва Джордж Милинг-Стенли от State Street Global Advisors. “Притежанието му си заслужава”, добавя той. 

Цената на златото надмина две хиляди долара за тройунция за пръв път през това тримесечие, след като Covid-19 удари глобалната икономика през пролетта. Тя все още има поле за покачване. 

“Златото свърши добра работа за предпазване на възвращаемостта през последните десетилетия”, посочва Хилъри Тил, Premia Research.  

За множество други инвеститори обаче аргументите в подкрепа на златото не са така силни. 

Повишението в цените на златото тази година беше съпътствано от прилив на спекулативна търговия с деривати и акции на компании с малки или без никакви печалби. Напредъкът на златото е друг сигнал за поемане на риск, насърчаван от огромните икономически стимули и лесния достъп до финансовите пазари за начинаещите трейдъри, смятат скептици. 

“Това са предимно спекулации”, смята Саймън Михайлович, съосновател на Tocqueville Bullion Reserve. “За мен не това е причината за притежание на злато”, добавя той. 

Според него инвеститорите се опитват да тестват цените на златото чрез различни финансови продукти, включително борсово търгувани фондове, а не толкова чрез директно притежание, когато благородният метал изпълнява изцяло функцията си на актив убежище, защото е извън финансовата система. 

Борсово търгуваните фондове, които са обезпечени със злато, позволяват на инвеститорите да залагат на цените на благородния метал и станаха изключително популярни. ETF-ите сега са обезпечени със злато, тежащо малко над 3824 метрични тона - повече от това на която и да е централна банка, с изключение на Фед. 

“Няма доказателства, че златото е надежден актив убежище срещу инфлацията във времеви периоди извън по-ранните векове”, смята Кембъл Харви, професор по финанси в университета “Дюк”. Според него идеята да се притежава злато в случай, че правителството на САЩ не изпълни задълженията си също няма смисъл, откакто президентът Ричард Никсън слага край на конвертируемостта на доларите в злато през 1971 г.

“Като цяло имаме спекулативна ситуация”, посочва Харви. “Златото не се различава от акциите или криптовалутите”, добавя той.