Приключи ли златната ера на златото?

Президентските избори в САЩ са сред ключовите фактори за движенията на пазара на злато

11:07 | 24 септември 2020
Обновен: 23:35 | 24 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Понижението на цените на златото през тази седмица накара инвеститорите да се запитат дали то ще бъде временно, или предстоят дори по-резки спадове, пише Bloomberg. 

Безпрецедетните стимули в глобален мащаб, отрицателните реални лихви и отслабеният долар насърчиха цената на златото до рекордно високо ниво от над две хиляди долара за тройунция в началото на август. Въпреки че някои банки, включително Goldman Sachs и Bank of America, предвиждат дори по-високи цени на благородния метал, възстановяването на зелените пари изтри някои от ръстовете при златото. 

Доминацията на долара 

Ключовият фактор, който движи сега цената на златото е доларът. Тази седмица стойността на американската валута отбеляза повишение. Силата на долара в момента се свързва с избледняващите надежди за повече стимули в САЩ. Това понижи цената на златото, дори когато новозаразените с коронавирус се увеличиха в Европа, а жертвите на болестта надминаха 200 хиляди в САЩ. 

По-силният долар

По-силният долар доведе до спад в цените на златото. Графика: Bloomberg 

“Силният щатски долар е като камък около врата на благородните метали и оказва натиск върху златото, въпреки повишеното желание да се избегне риска”, посочва Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank. “Все пак политиката на Фед ще остане експанзивна в продължение на години, така че силата на долара едва ли ще продължи дълго”, добавя той. 

Ниските лихви 

Инвестициите в златото бяха привлекателни през лятото, след като реалните лихви преминаха на негативна територия. От началото на август тези лихви са непроменени и ще е необходим значителен тласък за инфлационните очаквания, който да доведе до понижението им. 

Реалните лихви

Реалните лихви се изравниха от началото на август. Графика: Bloomberg 

“Тъй като глобалното икономическо възстановяване след вируса се забавя, инфлацията едва ли ще бъде водеща за инвеститорите”, смята Оле Хансен от Saxo Bank.

Ключовите събития

Спадът в цената на златото тази седмица набра инерция, след като падна под 50 дневната плъзгаща се средна стойност, което трейдърите могат да приемат като сигнал да продават. Следващият ключов момент за благородния метал ще е 100-дневната плъзгаща се средна. Понижение под това ниво ще е допълнителен сигнал за продажба. Спот цената на златото се понижи с 1,9% до 1863,34 долара за тройунция при затваряне на борсата в сряда - най-ниското ниво от 21 юли насам. 

Ключовите нива

Ключовите нива за цената на златото. Графика: Bloomberg 

ETF-ите 

Любимият начин на инвеститорите за купуване на злато през тази година е чрез борсово търгувани фондове, които са придобили 862 тона злато. След като цената на златото се понижи в понеделник, ETF-ите отчетоха най-големите потоци към тях от поне година насам, тъй като инвеститорите се възползваха от спада. Въпреки това вторият ден на понижения не доведе до същия апетит, сочат данни на Bloomberg.

“При ETF-ите се наблюдаваха ръстове през последните дни и сега те са на пауза в очакване какво ще се случи”, посочва Жоржет Боеле от ABN Amro Bank. “Ако отслабването продължи, те бързо ще започнат да продават отново”, добавя експертът. 

Инвеститорите в

Инвеститорите в ETF-и се възползваха от понижените цени и сега изчакват. Графика: Bloomberg 

Несигурните избори

През последните 20 години златото има тенденция да е волатилно както преди, така и след президентските избори в САЩ, тъй като инвеститорите преценяват потенциалното въздействие на изборите върху долара, върху доходността на облигациите и по отношение на глобалния политически риск. Изборите през ноември евентуално ще бъдат най-оспорваните от десетилетия, подклаждайки несигурност, която ще се отрази обаче положително на златото.

Президентските избори

Президентските избори обичайно водят до промени в цените на златото. Графика: Bloomberg